Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Palántanevelési szemlék a DOFER ZRt. termelőinél

2023.04.24. 6:56:00



      Orosz Tibor

A DOFER ZRt. munkatársai a palántanevelési időszakban rendszeres szemléken kísérik figyelemmel a palántanevelés munkafolyamatait.

Ebben az évben a termelők valamivel később kezdték el a tálcák vízre helyezését. A március második felében – április elején uralkodó hideg időjárás következtében a csírázás hosszabb ideig tartott a megszokottnál, majd a hűvös, fényszegény viszonyok miatt a kezdeti növényfejlődés is lassabb volt. Több helyen, főként az idősebb korú tálcák felületén jellemző a szürkepenész felszaporodása.

A szemlék során a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére az elmúlt időszak legjobb csírázási eredményei tapasztalhatók. Néhány kivételtől eltekintve 90% feletti a kelési arány és az állomány homogenitása tekintetében is kedvező a kép.

Az április második hetében megérkezett felmelegedés hatására gyorsan fejlődésnek indultak a növények és a legtöbb termelő jó eséllyel sikeres palántanevelési időszakot zárhat.

A mellékelt fotók április 5-19. között készültek Apagy, Levelek, Nyíregyháza, Kisléta, Nyírvasvári, és Geszteréd településeken.



Forrás: Orosz Tibor fejlesztési vezető DOFER ZRt.







Kövessen minket