Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Május 31. a dohánytermesztés megértésének világnapja volt!

2023.06.01. 13:51:00


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 31-én hirdeti meg a Dohányzásmentes Világnapot. Ennek eredményeként ágazatunk ismét alaptalan és kárt okozó követelések tárgyává válik. Ez a felhívás arra szólít fel, hogy a dohányágazat egyesítse a dohánytermesztés valóságának tudatosítására irányuló erőfeszítéseket, és ellensúlyozza a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye (FCTC) vádjait.

A dohánytermelők védelmet követelnek kormányaiktól. A WHO FCTC kirekesztő módon működik, és a dohánytermelőknek nincs beleszólásuk. A dohánytermelők jogos aggodalmának figyelmen kívül hagyásával emberek millióinak megélhetése kerül kockára.

·A dohánytermesztés gazdálkodók millióinak biztosít megélhetést szerte a világon, gyakran a legkevésbé fejlett régiókban.

·A jelenlegi környezetben a dohánytermelés megszüntetése anélkül, hogy biztosítanánk a fenntartható átállást más gazdaságilag életképes növényekre, gazdálkodók millióit fog elszegényíteni.

·Sok dohánytermelő sikeresen diverzifikálta termelését, de nem mindenkinek van erre lehetősége, különösen az alacsony jövedelmű országokban anélkül, hogy veszélyeztetné közössége jövőjét.

·A dohánytermesztők hosszú évtizedek óta a legszigorúbb szabályozási határok között működnek. Globális szinten nagyon kevés segítséget kapnak.

·Az olyan diverzifikáló projektek, mint a kenyai WHO FCTC, amely kiemelt kezdeményezés, a globális dohánytermelés 0,0005%-át fedi le. Ez nemzetközi viszonylatban nevetséges példa.

·A dohánytermelőknek segítségre és támogatásra van szükségük, nem pedig démonizálásra.

·Jövedelem az éhség ellen!

 

Az ITGA elnökének felhívása az ágazathoz május 31-én, a dohánytermesztés megértésének világnapján

„Itt az ideje, hogy közösen felálljunk, és támogatást kérjünk a kormányoktól a külső szektor démonizálása ellen. A dohánytermesztést és a dohánytermesztőket több mint 15 éve hamis érveknek vetették alá, amelyek a dohánytermesztést minden fenntartható fejlődési cél legnagyobb ellenségévé teszik. A valódi bizonyítékokat teljesen figyelmen kívül hagyják. A valóság az, hogy nem találtak életképes alternatívát a dohánytermesztésre, és a WHO FCTC 17. cikkének (a dohánytermesztés gazdaságilag fenntartható alternatívái) végrehajtása sem hozott kézzelfogható eredményeket. Ennek oka a vita fő szereplőinek – a dohánytermelők – kizárása. Soha nem érjük el a fenntartható átmenetet, ahol a termelők megélhetése garantált, ha nem nézzük a kérdést minden lényeges szemszögből.”

 

 

Crop substitution and alternative crops for tobacco       
John C Keyser Consultant



Forrás: ITGA







Kövessen minket