Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Burley betakarítás gépesítése az ULT Magyarország Kft-nél.

2023.06.08. 6:02:00



     Fekete Tibor
agronómiai igazgató,
ULT Magyarország Kft.

 

Gyakori gond, hogy a Burley betakarítási munkacsúcs idején a dohánytermelő gazdaságokban nem áll rendelkezésre elegendő szezonális dolgozó, így a betakarítás akár jelentősen is megkéshet, és a potenciálisan elérhető termés mennyisége csökken. Ezzel a gonddal az olasz dohánytermelők is minden évben szembesülnek. Látva a problémát, a Deltafina és a Spapperi szakemberei 2022-ben közösen kifejlesztettek egy töves betakarításra kialakított függesztett és vontatott automata betakarítógépet, mely prototípust 2023-ban az előző teszt év tapasztalatai alapján továbbfejlesztettek.

2023-ban az ULT Magyarország Kft két gép megvásárlásával, két eltérő termelői körben valósítja meg kísérleti jelleggel a Burley dohányok gépi betakarítását. Reményeink szerint a technológiai fejlesztés megfelelő eredményeket elérve biztosíthatja a magyarországi Burley dohánytermesztés fenntarthatóságát a megváltozott foglalkoztatási körülmények között is.

Június 1. látogatást tettünk Bujdos Ádámmal, a Burley gépesítési programunk koordinátorával, valamint a Deltafina agronómiájának munkatársaival (Assisi, Francolise) a Spapperi Srl. Citta di Castello-ban lévő üzemében. Mr. Aldo Spapperi tulajdonos részletesen bemutatta a továbbfejlesztett gép technológiai paramétereit és a gyártás alatt lévő 9 db gép készültségi állapotát. (7 db Deltafina, 2 db ULTH).  A gépek készültségi foka időarányosan megfelelő, így azok időben eljutnak majd termelőinkhez.

https://www.spapperi.com/en/



Forrás: Fekete Tibor agronómiai igazgató, ULT Magyarország Kft.







Kövessen minket