Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Katasztrofális Virginia termés várható az idén Spanyolországban

2023.06.29. 8:52:00



     Fekete Tibor
agronómiai koordinátor,
  Universal Europe

 

Már a 2022-es spanyol termés is gyengébb volt a hosszú évek során tapasztalt szinttől. Az országos átlag, mintegy 400 kg/ha-ral volt alacsonyabb a korábbiaktól, így a termelők átlagtermése 3.300 kg/ha szinten realizálódott. A magas termesztési költségszinttel dolgozó spanyol termelőknél ez a költségmegtérülés küszöbszintje. Így átlagosan nem termeltek veszteséget, de a várt eredmény elmaradt az elmúlt évben.

A 10% fölötti terméskiesésnek főleg környezeti okai voltak, de nagymértékben közrejátszott a terméscsökkenés bekövetkeztéhez a 1,3 diklór-propán felhasználási engedélyének visszavonása. A mediterrán dohánytermelő országokban ez az egyetlen hatóanyag, mely eredményesen használható a talajlakó fonálférgek gyérítésére. Ennek hiányában az ültetvények szétnőnek, a termésszint lecsökken és nehezen alkalmazható a gépi betakarítási technológia az ilyen növényállományban.

Az idén a palánták április végére ültethető állapotot értek el, de a hideg és esős időjárás miatt az ültetéseket el kellett halasztani. A palánták kondícióját tápanyag és vízelvonással tudták fenntartani folyamatos nyírással. Májusban a kiültetett palántákat először a lehűlt talaj fogta vissza az eredésben, majd egy extrém váltással megjött az igazi spanyol kánikula, közel 40 C°-os maximum hőmérséklettel. A növényeket a palántanevelés végétől olyan mértékű, eltérő stresszhatások érték, hogy szinte az összes ültetvény „korai virágzás” előtti állapotban van. Innen visszafordítani a növényeket már szinte lehetetlen.

A termelői csoportok vezetői akár 50%-os országos terméskiesést is vízionálnak. Most még nagy biztonsággal nem látni a várható termesztési eredményeket, de az tény, hogy az ültetvények állapota és a növények fejlettségi szintje siralmas a befektetett munka ellenére.
 






Forrás: Fekete Tibor agronómiai koordinátor, Universal Europe







Kövessen minket