Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Fajtakísérleti dohányok második vírus felvételezése – 2023

2023.07.31. 7:25:00



       Balogh Dávid
növényorvos agronómus,
     NYIDOTER Kft

 

Július utolsó hetében elvégeztük a fajtakísérleti dohányok második vírus felvételezését. Az ültetvények kiemelkedően jó állapotot mutattak minden helyszínen. Az Ófehértói ültetvények kivételével a betakarítás is megkezdődött ezekben a gazdaságokban. A tenyészidőszakban eddig átlagosan 150 mm csapadék hullott minden helyszínen, melynek hatására a növények a jó fejlettségük mellett kifejezetten jó érettségi mutatókkal is rendelkeztek.

A vírus helyzetet tekintve úgy látjuk, hogy a kísérleti dohányokban felvételezett vírusfertőzöttség nem tükrözi az összes hazai dohány területen tapasztalt állapotot.

Mennyiségileg a következő értékeket rögzítettük: a Burley dohányok esetében az uborka mozaik (CMV) fertőzöttség volt a legmagasabb, mely 6 % körül mozgott. A kísérleti fajtánál valamivel magasabb értéket mértünk mindkét helyszínen. A Virginia ültetvényeket tekintve az egyik helyszínen kifejezetten magas paradicsom bronzfoltosság (TSWV) fertőzéssel szembesültünk, hiszen 20 % fertőzöttségi szintet is mértünk. A TSWV mellett kisebb mértékben uborka mozaik (CMV) fordult még elő.

Más termő területeket tekintve ilyen magas fertőzöttségi szinttel csak néhány esetben találkozhattunk, de összeségében nem jellemző a vírusfertőzöttség az ültetvényeken.

 

 



Forrás: Balogh Dávid, agronómus, növényorvos Nyidoter Kft







Kövessen minket