Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Megkezdődött a Virginia dohányok felvásárlása az ULT Magyarország Kft-nél.

2023.08.29. 7:41:00



          Fekete Tibor,
ügyvezető, agronómiai igazgató,
   ULT Magyarország Kft.

 

Augusztus utolsó hetén megkezdődött az idei Virginia termés felvásárlása az ULT Magyarország Kft-nél. Eddig, mintegy 2.500 karton dohány beszállítása történt meg a felvásárlási raktárunkba előtárolásra, mely készletből biztosított a folyamatos átvétel. Az előtárolásra beszállított készletek pótlása szintén folyamatos. Az idei kedvezőbb időjárási feltételek reményeink szerint biztosítják a szerződött mennyiség felvásárlását. A termesztési év során csupán néhány termelőnknél történt objektív akadályok miatt terméskiesés. Azokban a gazdaságokban, ahol jelentősebb mértékű vírusfertőzés, vagy elemi kár volt, a termelők legjobb igyekezetükkel próbálták az elszenvedett káraikat tompítani.

Az eddigi termelői látogatások alapján megállapítható, hogy az idei termés minősége az elmúlt évek átlagától jóval kedvezőbb. A beszállított dohányok kiegyenlített minőségűek, nagyrészt „zöld” mentesek. Jelentős előrelépés történt az idegen anyag mentesítés területén is, így a feldolgozásra kerülő tételek remélhetőleg nem tartalmaznak majd jelentősebb mennyiségű, nem dohány eredetű szennyeződéseket.

Termelőink munkáját nagyban segíti a 2023-ban bevezetett egyszerűsített felvásárlási szabványunk, mely jelentősen leszűkítette a felvásárlási osztályok számát és az azok közti értékbeni különbségeket. Az új szabvány lehetővé teszi, hogy egy felvásárlási osztályon belül szélesebb minőségi összetételű dohányanyag legyen. Ezek a változtatások egy több éves előkészítő munka eredményeként kerültek bevezetésre, melyek elősegítik a hazai, jó minőségű „tömegdohány” előállítását.

 



Forrás: Fekete Tibor, ügyvezető, agronómiai igazgató, ULT Magyarország Kft.







Kövessen minket