Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Ez volt az első vírus, amit a tudomány felfedezett és képen is rögzített

2023.11.06. 6:20:00


A dohánymozaik vírus volt az első vírus, amelyet a tudomány felfedezett. A vírusok több milliárd éve léteznek, de tudományos leírásuk csak a 19. század végén történt meg. Még akkor is több évtizedes munkába telt, mire sikerült teljesen megbirkózni ezekkel a zavarba ejtő „láthatatlan” ügynökökkel.

A nagy felfedezés

A vírusok felfedezésének első lépése 1876-ban történt, amikor Adolf Mayer német mezőgazdasági vegyész és a wageningeni Mezőgazdasági Kísérleti Állomás igazgatója leírt egy furcsa foltos betegséget, amely a dohánynövényeket érintette. Azt hitte, hogy baktériumok vagy gombák okozzák, de tesztjei és mikroszkópos vizsgálatai nem találtak organizmust.

Az áttörést 1892-ben hozta meg Dmitrij Ivanovszkij orosz botanikus, aki megállapította, hogy a fertőzött növény nedve fertőzőképes maradt, miután áthaladt a baktériumokat visszatartó szűrőn. Ivanovszkij tudta, hogy valami újat talált, bár egyesek úgy vélik , hogy nem értette meg igazán a felfedezés súlyát.

1898-ban Martinus Beijerinck holland mikrobiológus önállóan megismételte Ivanovszkij kísérleteit, és egy kicsit szilárdabb értelmezést készített. Beijerinck azzal érvelt, hogy a kísérlet kimutatta, hogy a dohánymozaik betegség nem baktérium, hanem valami, amit ő „contagium vivum fluidumnak” vagy fertőző élő folyadéknak nevezett. Ezután a „vírus” szót kezdte használni a kórokozó nem bakteriális természetének leírására.

Ez idő tájt számos más betegséget okozó kórokozót találtak, amelyek átjutottak a baktériumokat visszatartó szűrőn, beleértve a ragadós száj- és körömfájást, a nyúl- mixomatózist , az afrikai lópestis és a szárnyas pestis. Ennek a „láthatatlan” ügynöknek a pontos természete azonban továbbra sem volt tisztázva.

A sárgaláz okának feltárása különösen nagy pillanat volt a virológia történetében. Az 1898-as spanyol–amerikai háború során az amerikai hadsereget Kuba partjaira érve sárgaláz pusztította el. Walter Reed, James Carroll, Aristides Agramonte és Jesse William Lazear munkája révén bebizonyosodott , hogy a betegség átterjedhet a fertőzött beteg szűrt vérszérumán keresztül. Ezzel a felfedezéssel a sárgaláz az első olyan emberi fertőző betegség, amelyet vírusnak tulajdonítottak.

Csak 1931-ben, az elektronmikroszkóp feltalálásával tudták a tudósok meglátni közelebbről a vírusokat. Ismét a dohánymozaik vírus volt az a megtiszteltetés , hogy ő lett az első képen rögzített vírus.

Egy másik hatalmas pillanat az 1950-es években történt Rosalind Franklin munkásságával . Röntgen-krisztallográfiával meghatározta a dohánymozaik vírus szerkezetét , mint egyszálú RNS-molekulát, amelyet fehérjemembrán határol. Másik munkája pedig segített megállapítani, hogy a DNS két láncból álló molekula, ami a DNS kettős spirális szerkezetének híres felfedezéséhez vezetett . James Watson és Francis Crick nevéhez fűződik ez a felfedezés, de Franklin hozzájárulását nem szabad alábecsülni.

Több mint egy évszázaddal a felfedezésük után a vírusoknak még mindig megvan az az ereje, hogy elgondolkodtassanak, meghökkentsenek és pusztítást okozzanak.

Ma még mindig vita folyik arról, hogy a vírusok „élő” entitások-e. A vírusok gyakorlatilag paraziták. Szaporodásukhoz élő sejtre van szükségük, és nem termeszthetők függetlenül a gazdájukon kívül, mint a baktériumok és más szabadon élő mikroorganizmusok. Mindazonáltal DNS-ből vagy RNS-ből állnak, azokból a kémiai építőelemekből, amelyek központi szerepet töltenek be az általunk ismert életben.

A legtöbb tudós jelenleg úgy gondolja, hogy elég négyzetet bejelöl ahhoz, hogy „élőnek” tekintsék, bár a vírusok még mindig meglepnek bennünket az új felfedezések révén.



Forrás: https://www.egeszsegkalauz.hu, Foto: Dr Nagy Gyula DOKUT







Kövessen minket