Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Üzemi kísérletek szemléje, 2015. június 17.

2015.06.25. 8:44:00


Az idei évben is beállításra kerültek az ULT Magyarország Zrt., a Nyidoter Kft. és az Agroport-D Kft. közös üzemi fajtakísérletei az ULT Magyarország Zrt. és a Nyidoter Kft. szakmai és pénzügyi támogatásával.

A fajtakísérletek elsődleges célja, hogy az új fajtajelöltek teljesítményét, rezisztenciáját szántóföldi termesztési körülmények között vizsgáljuk, így biztosítva az ipar és a termelők igényeinek megfelelő fajták kiválasztását, termesztési tapasztalatok gyűjtését és új fajták minél gyorsabb köztermesztésbe kerülését.

Az idei évben 2 – 2 termőhelyen kerültek beállításra virginia és burley kísérletek, fajtánkét és termőhelyenként 0,3 ha területen.

Virginia kísérletek Hajdúhadház – Fényestelepen, Nemesné Fekete Ágnes és Nyírtéten a Novor Kft. területén kerültek beállításra. A kísérletben a Hevesi 9 kontrol mellett a Vj 21, Vj 22 és  a Vj 23-as fajtajelölt szerepel.

A fajtajelöltek termőképessége, minősége eléri, vagy meghaladja a kiválasztott kontrol fajtáét, PVY rezisztenciájuk meghaladja azt. A Vj 22 és Vj 23 a jó PVY rezisztencia mellett dohánymozaik rezisztenciával is rendelkezik.

Burley kísérletek  Hajdúhadház – Fényestelepen, Nemesné Fekete Ágnes és Biriben, Barnáné Katona Mária területén kerültek beállításra. A kísérletben a Pallagi 5 kontroll mellett a Pj 13 fajtajelölt szerepel.

A Pj 13 fajtajelöltnél a termőképesség, minőség, rezisztencia mellett kiemelkedően fontos elbírálási szempont a degusztációs, elszívási tulajdonságok, melyek meghaladják a kontrol fajtáét. Ezen tulajdonságok fogyasztási és felhasználhatósági szempontjából fontosak.

A szemle alkalmával a fajták vírusfelvételezését is elvégeztük. Vírusfertőzött töveket a felvételezett területen gyakorlatilag egyik termőhelyen és egyik fajtajelöltnél sem találtunk. A második szemlét és felvételezést július közepén tervezzük elvégezni.

Köszönhetően a kísérleti helyet biztosító termelők magas szakmai tudásának, odafigyelésének és precíz munkájának, a kísérleti ültetvények – és emellett az árutermelést szolgáló területek is – kedvező képet mutatnak, gondosan műveltek és a környezetük is rendezett.



Forrás: AGROPORT-D







Kövessen minket