Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Tabacum Digitális Tárhely - Sajtótájékoztató anyaga

2018.07.18. 7:46:00


Több mint 52000 oldal elérhetőségével működik az ország legnagyobb szakmai digitális tárhelye, amelyet a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége Tabacum Digitális Tárhely néven működtet a világhálón.

A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége 2005. évben indította útjára weblapját, amellyel az egy évvel korábban megszűnt Magyar Dohányújság által hagyott űrt szerette volna betölteni.

A weblapot a termelők és nem termelők egyaránt megkedvelték, így a 10 éves születésnapra 2015-re megújítottuk, átalakítottuk, és sok új dologra alkalmassá tettük lapunkat, megfelelve ezzel a „Magyar Dohányújság jogutód” státuszának.

A dohányipar kiválóságainak arcképcsarnoka mellett ahol egyébként már 46 személy életrajzát dolgoztuk fel, útjára indítottuk a TABACUM Digitális Tárhelyünket is, ahol az elmúlt 120 év dohányújságjainak digitális megjelentetésén túl, dolgozatokat, szakmai és újság cikkeket és sok minden mást is sikerült digitalizáltatnunk, és ezzel megmentenünk az utókornak.

A TABACUM Digitális Tárhely életre hívásával a dohánytermelő és feldolgozó szakemberek valamint az érdeklődök részére a több száz éves és szebb napokat is megélt dohánytermesztés, dohányfeldolgozás kultúrájának, múltjának megőrzését szerettük volna szolgálni.

Az eredetileg 20-25 ezer oldalra tervezet tárhely mára már több mint 52000 oldalt tartalmaz miután nagyon sok ötletet, javaslatot mi több kutatási segítséget kaptunk az olvasóinktól, a szponzorainktól pedig ehhez a munkához támogatást.

Egy ilyen ötlet, javaslat vezetett minket az Egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárhoz is, ahol azonnal igen mondtak az együtt működésre és a könyvtárban található újságok anyagok digitalizálása meg is kezdődhetett. A hiányzó lapszámok felkutatását egyébként olyan civil személyek is segítették itt Egerben, akiknek szoros kötődésük volt az Egri Dohánygyárhoz, a dohányiparhoz.

Az Egri anyagok mellett megtalálhatóak a tárhelyen a debreceni, a nyíregyházi, a pécsi, a szolnoki gyárak és üzemek lapjai is, de az 1884 évben indult Magyar Dohányújság minden lapszáma is olvasható a tárhelyen.

A Tabacum Digitális Tárhelyen az alábbi kategóriákba vannak rendszerezve a digitalizált anyagok:

Dohányújságok
Dolgozatok
Idegen nyelvű anyagok
Kiadványok - könyvek
Prof. Borsos János könyvtára
Statisztikai adatok
Szakmai cikkek
Személyi anyagok
Történeti anyagok
Újságcikkek

 

A TABACUM Digitális Tárhelyünket minden regisztrált személy használhatja. A használata ingyenes, csupán egy rövid regisztrációs űrlapot kérünk kitölteni, / valós adatokkal / amelyen többek között a célt is meg kell jelölni statisztikai okokból.

Elérhetőségek: www.madosz.hu

                         http://madosz.hu/tdt



Forrás: MADOSZ







Kövessen minket