Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Fajtakísérleti ültetvények szemléje, vírus felvételezés

2018.08.10. 6:32:00


2018. 08. 07-én az ULT Magyarország Kft, Nyidoter Kft, Agroport-D Kft. kollégái és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Növény és Talajvédelmi Főosztály hatósága képviseletében Bujdos László közösen elvégezték a fajtajelölt fajták szemléjét és második vírus felvételezését.

A fajtajelölt listán három Virginia és egy Burley típusú dohány foglal helyet. Négy helyszínen folytatjuk szántóföldi körülmények között a megfigyelésüket. Hajdúhadházon és Biriben a Burley kísérletek, míg Ófehértón és Nyírkarászban a Virginia kísérletek találhatóak.

Virginia fajtajelöltek: Vj-22, Vj-23, Vj-24

Burley fajtajelölt: Pj-14

A fajtajelöltek tulajdonságaikban a hazai gyakorlatban alkalmazott magyar nemesítésű fajtákéhoz hasonlóak, korai érésűek, nagy termőképességgel és jó termésbiztonsággal rendelkeznek. Burgonya Y vírussal szembeni ellenállóságuk jó.

Az új fajták nemesítésének a célja, hogy a hazai körülményekhez ás a piac igényeihez mérten a legmegfelelőbb fajtát tudjuk köztermesztésbe állítani és alkalmazni.

A fajtajelölt kísérlet során figyelembe vesszük a termesztés összes paraméterét. Fontos szempont a betegséggel szembeni ellenállóság.

A vírus felvételezés metodikája a következő: A kísérleti parcellák mindegyike egy hektáros területen történik. A vírus felvételezéskor a parcella bal oldaláról a második sorban figyelünk meg 200 db tövet úgy, hogy az első 10 db-ot kihagyjuk.

A kísérleti helyszíneken a dohány ültetvények a szélsőséges időjárási körülményekhez mérten jól fejlettek. A felvételezés során az ültetvények vírus fertőzöttsége 1-8 % között mozgott, és az uborka mozaik fertőzöttsége volt jelen legnagyobb arányban. Ez az eredmény a teljes dohánnyal beültetett terület jelenlegi helyzetét nem tükrözi. Az idei évben az ültetvényeken a paradicsom bronzfoltosság fertőzöttség az egyes helyeken igen magas arányban van jelen. Ehhez valószínűleg hozzájárul az, hogy a meleg és száraz évjárat miatt a dohány jelentős stressznek van kitéve és a vírus terjesztő dohánytripszek számára kedvező ez az időjárás, így igen nagymértékben felszaporodtak. Ezúton is szeretnénk kérni a termelőket a dohánytripsz elleni védekezések elvégzésére.







 



Forrás: Balogh Dávid, Nyidoter Kft. STP koordinátor







Kövessen minket