Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytermelők figyelemébe ajánljuk

2022.01.11. 6:40:00


Az idei termesztési évben is nagy figyelmet kell fordítanunk a helyes növényvédőszer használatra. Az Európai Unió hatóanyag csökkentési politikájának eredményeként, 2021-ben két fontos hatóanyagunk felhasználási engedélye került visszavonásra, ami érzékenyen érinti majd a hazai dohánytermesztésünket.

  • Mankoceb: A hazai dohánytermesztés növényvédelmének egyik alap gombaölő hatóanyaga volt. A palántaneveléstől a szántóföldig több alkalommal használtuk a Dithan DG Neo-Tec, Dithan M-45, Manco 80 WP, Vondozeb DG, Ridomil Gold MZ 68 WG és egyéb mankoceb hatóanyagú készítményeket. Sajnos ezek használata az idei szezonban már nem lehetséges.
  • Béta-ciflutrin: Az egyik legsokoldalúbb és leghatásosabb hatóanyagunk volt. A Bulldock 25 EC egyaránt hatásos készítmény volt a bagolypille lárvák korai, ültetés utáni gyérítésére, majd az ültetvénybe betelepedett egyéb rovar kártevők ellen is. 2022-től ezt a készítményt sem használhatjuk a felhasználási engedélye visszavonása miatt.

Természetesen nekünk az a feladatunk, hogy előre tekintsünk és keressük az egyéb alternatív megoldásokat. 2022-ben három növényvédőszer gyártó és forgalmazó céggel fogunk szorosabban együttműködni, hogy megfelelő dohány kultúrában engedélyezett növényvédőszer választékot biztosíthassunk a dohánytermelőinknek.

A jelenleg elérhető és dohánytermesztésben engedélyezett készítményekből, valamint a szakmai elvárások alapján alkalmazható hatóanyagok figyelembevételével állítottuk össze az idei növényvédelmi technológiánkat és a felhasználásra javasolt készítmények listáját.

Kérjük Önöket, hogy növényvédelmi munkájuk során maximálisan vegyék figyelembe az ide vonatkozó törvényi, rendeleti előírásokat, valamint a dohányipar szakmai elvárásait. Ezeket az információkat részletesen megtalálják a www.nyidoter.hu weboldalunkon.



Forrás: Fekete Tibor agronómiai igazgató, ULT Magyarország Kft







Kövessen minket