Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Palántaszemle – 2022

2022.05.01. 7:55:00


Az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft április 27.-én egy szakmai nap keretben megtartotta az idei évi palánta szemléjét. A nap folyamán három nagy palántanevelő telephelyet látogattunk meg Biriben, Ófehértón és Nyírkarászban. A szemlén látottak és az agronómus kollégák tapasztalatai alapján megállapítható, hogy az idei hideg tavaszi hőmérséklet és a napsütéses órák hiánya miatt a palánták fejlettségi állapota a szokásoshoz képest kb. egy hetes lemaradásban van. A kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére a kelések jók, melyek 80 % felettiek. Pozitív tapasztalat, hogy az idei palántaágyakban kórokozók okozta betegségeket csak elvétve lehet találni. A NYIDOTER Kft agronómusainak  felmérése alapján megállapítható, hogy az elvetett vetőmag mennyisége és a palánták jelenlegi állapota szerint a leszerződött területünk várhatóan beültethető lesz a Virginia és Burley dohányok esetében.

A szemle során más témákat is érintettünk. Az egyik kiemelkedő terület, a dohány növényvédelme.  Az Európai Növényvédelmi Bizottság által visszavont engedélyokiratok miatt a dohány növényvédelme egyre nehezebb. Az eddig jól bevált és alkalmazott rovarölő és gombaölő készítményeink engedélyokiratait nagyrészt visszavonták. Az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft stratégai együttműködési megállapodásai alapján az FMC, BELCHIM és a UPL képviselői is részt vettek a közös szemlén és a szakmai programon. Minden gyártó és forgalmazó bemutatta a dohánytermesztésben alkalmazható készítményeit és tájékoztatót adtak a 2022.-évi közös megfigyeléseinkről és kísérleteinkről. A későbbiekben a www.nyidoter.hu weboldalon részletes tájékoztatást adunk majd a dohánytermelő partnereinknek az idei növényvédelmi kísérleteinkről is.

A szakmai nap során érintettünk egyéb szakmai és termesztéspolitikai kérdéseket, valamint a különböző kártevő megfigyelési programokat és a hozzá kapcsolt IPM programunkat, az idei üzemi fajtakísérleteket, valamint az országos orobanche felmérést.



Forrás: Balogh Dávid Nyidoter Kft agronómusa







Kövessen minket