Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Continental Dohányipari Csoport közel 10 milliárd forintos beruházása

2022.08.23. 6:20:00


Megkezdődött a dohányfeldolgozás a Continental Dohányipari Zrt. több mint 130 éves múltra visszatekintő sátoraljaújhelyi dohánygyárának új előkészítési üzemcsarnokában – a társaság közel 10 milliárd forint értékű beruházása ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett. Most válik lehetővé a még termelő régi technológiai sor teljes leállítása és az ott szükséges gépcserék, épület felújítások elvégzése. A teljes átadás a tervek szerint 2022 decemberében valósul meg.

A Continental Dohányipari Zrt. 2021 elején kezdett a közel 10 milliárd forint értékű beruházásba, amely egy három szintes, szintenként 1800-, összesen mintegy 5400 négyzetméter alapterületű, modern gépparkkal felszerelt üzemcsarnok kialakítását foglalja magában. Az üzembe helyezett dohány-előkészítő sor az üzemcsarnok második szintjén helyezkedik el, és a minél hatékonyabb munkavégzés, illetve a termékminőség további fejlesztése érdekében ipari robottal és a legmodernebb Scada felügyeleti rendszerrel van ellátva.

„Az új előkészítési sor üzembe helyezése rendkívül fontos mérföldkő a több mint egy éve zajló beruházásunk megvalósításában – a dohányexpandáló-üzemeink által igényelt nedves dohányvágat nem tárolható, így a folyamatos ellátás biztosítása érdekében elengedhetetlen volt az új, ennek előállítására alkalmas gyártósor elindítása” – mondta el a beruházás kapcsán Füzi Csaba, a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

A projekt utolsó fázisaként a társaság szeptember elején leállítja a még üzemben lévő hagyományos dohányvágat előállítást is végző eddigi dohány előkészítési gyártósort, és megkezdi a megmaradó elemek teljes korszerűsítését. A munkálatok befejezését követően, a tervek szerint november közepétől immár a teljes gyártósor teszt üzemmódba áll. A decemberre tervezett hivatalos átadásig a dohányexpandáló-üzemek nedves dohányvágat-igényét, valamint a hagyományos szárítású dohányvágat-igényt két forrásból biztosítja a Continental – míg előbbi ellátásáért az új gyártósor felel, utóbbi igényre a társaság a 3 hónapos időszakot fedező hagyományos dohányvágat előgyártásával gondoskodott.

A teljes átadást követően a gyár dohányvágat-előállítási kapacitása mintegy 25 százalékkal bővül, a betelepített gépek pedig a korábbiaknál jelentősen korszerűbb dohány-előkészítést tesznek lehetővé, amely tovább növeli a Continental Dohányipari Csoport versenyképességét. A fejlesztés egyúttal azt is elősegíti, hogy további munkahelyeket teremtsen a társaság a régióban.Forrás: Continental Dohányipari CsoportKövessen minket