Ellenőrzik a szárított és fermentált dohány jogszerű birtokban tartását és értékesítését
2022.08.24. 5:55:00Ellenőrzik a szárított és fermentált dohány jogszerű birtokban tartását és értékesítését
A szárított, fermentált dohánnyal, dohánynövénnyel összefüggő visszaélések megszüntetésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is nagy hangsúlyt fektet. A betakarítási szezonban a NAV Bevetési Igazgatóság járőrei fokozottan ellenőrzik a közutakat, a dohánytermelői földterületeket és a dohányszárító üzemek környezetét.
Az egyszerű mulasztásból vagy szándékos visszaélésből fakadó, szárított vagy fermentált dohánnyal összefüggő jogsértés[1] esetén a NAV jövedéki eljárást folytat, majd jövedéki bírságot szab ki, amelynek mértéke 100 ezer forint kilogrammonként.
Az értékesítés szabályai
- Szárított és fermentált dohány csak a NAV által nyilvántartásba vett regisztrációra kötelezettek között értékesíthető és adható át, közvetlenül vagy írásbeli szerződésben megbízott fuvarozóval, szállítmányozóval.
- Dohánylevél „napszámos” munkavégzés ellenértékeként sem adható át az idényjellegű munkát végző munkavállalónak.
Jogszerű birtokban tartás és megsemmisítés
- A termelőnek a dohány jogszerű birtokban tartását a termelői, értékesítési szerződésben foglalt utolsó átvételi időpont után a megsemmisítésig az átvevő által kiállított dokumentummal kell igazolnia, amely tartalmazza az át nem vett dohány mennyiségét és az átvétel megtagadásának okát[2].
- A megsemmisítés törvény szerinti helyszínét, időpontját, a megsemmisítendő dohány mennyiségét a termelőnek legkésőbb a megsemmisítés előtt 3 munkanappal be kell jelentenie a vámhatóságnak,[3]
- A bejelentést a termelő telefonszámát is megadva a NAV_J42-es nyomtatványon, a 25-ös jogcímen (Szárított, fermentált dohány megsemmisítésének bejelentése) kell megtenni.
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
[1] A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény 39. §-ában foglalt rendelkezések.
[2] A szárított dohány és a fermentált dohány előállításáról, tárolásáról és kereskedelméről szóló 557/2013. (XII.31.) Korm. rendelet 1/A. § (2) bekezdése alapján.
[3] A szárított dohány és a fermentált dohány előállításáról, tárolásáról és kereskedelméről szóló 557/2013. (XII.31.) Korm. rendelet 1/A. § (3) bekezdése alapján.
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal