Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Kétmilliárd forint értékű cigarettafogás Debrecenben

2022.08.30. 6:35:00


Mintegy 23 millió szál – kétmilliárd forint értékű – cigarettát találtak a pénzügyőrök a debreceni repülőtérnél négy kamionban, és elfogták a csempészettel foglalkozó nemzetközi bűnszervezet magyar tagját –közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) augusztus 29-én az MTI-vel.

Az autóalkatrészek közé rejtett szállítmányt a debreceni repülőtéren szúrta ki a NAV: a teherszállító gépen érkezett rakományt négy lengyel kamionra rakodták át. Ahogy a járművek elhagyták a repülőtér területét, a NAV munkatársai feltartóztatták a konvojt.

A NAV közleményéből kiderült, az Egyesült Arab Emírségekben gyártott, Dubajból érkezett adózatlan cigaretta behozatalával a csempészek mintegy 3,5 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A bűnszervezet négy, eddig azonosított tagja közül hárman külföldiek, a negyedik magyar állampolgár. A magyar férfit – aki a Dubajból érkezett csempészcigi továbbszállítását koordinálta Európába – éppen külföldi utazása előtt, egy debreceni szálloda recepcióján fogták el a NAV nyomozói.

Az otthonában tartott kutatáson iratokat, elektronikus adatokat, továbbá az okozott kár megtérülésére hét nagy értékű luxusautót, több mint 300 millió forint értékű devizát és 49 karórát foglaltak le. Az Europol és az Eurojust bevonásával – nemzetközi bűnügyi együttműködésben – Ausztriában, Lengyelországban és Csehországban folytak kutatások. 

A magyar állampolgárságú elkövetőt a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették, a bíróság pedig elrendelte letartóztatását. A három külföldi ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

 



Forrás: mti







Kövessen minket