Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Csökkent az adókedvezmény összeghatára: a mezőgazdaság adószabályai is módosultak Romániában

2022.10.26. 8:58:00


Augusztustól csak 10 ezer lejig (830 ezer forint) jár adókedvezmény a mostani 30 ezer (2,5 millió forint) helyett. Az előzmény, hogy a román kormány 2022. július 15-i ülésén sürgősségi rendelettel módosította az adótörvénykönyvet. Az augusztus 1-i hatállyal bevezetett módosítás értelmében az eddigi 30 ezer lejről 10 ezer lejre csökkentették a jövedelemhatárt, ameddig adókedvezmény jár bizonyos ágazatok dolgozóinak.

A Maszol írta meg, hogy 2018 óta minden építőipari munkavállaló – tehát nem csupán az építőmunkások és az építőipari szakemberek – mentesítve volt a 10 százalékos személyi jövedelemadó és a 10 százalékos egészségbiztosítási hozzájárulás fizetése alól. A 3,75 százalékos kötelező magánnyugdíjpénztári hozzájárulás pedig fakultatív. Idén a román kormány ezt a kedvezményt kiterjesztette a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra is. Ezen három szektorban dolgozóktól tehát, beleértve a portásokat, az éjjeliőröket és a titkárnőket, a bruttó bérük 45 százaléka helyett csak 21,25 százalékot vonnak le adó címén.

Így nézett ki az adózási rendszer a változások előtt a gyakorlatban

A módosítás előtt egy bruttó 30 ezer lejt kereső építőipari, élelmiszeripari vagy mezőgazdasági felsővezető 23 625 lejt (1 millió 960 ezer forintnyi összeget) kapott kézbe, míg egy, az ágazati 3 ezer lejes minimálbérrel fizetett dolgozó 2362 lejt, ami 196 ezer forintnak felel meg. Minden más gazdasági ágazatban, kivéve az informatikát, pontosabban a programozókat, akik nem fizetnek jövedelemadót, ugyanezen bruttó fizetések nettója 17 550, illetve 1774 lej. Az építőiparban, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban a minimálbér értéke nem 2550 lej, hanem 3 ezer lej – írták.

A bérszintek tartásához növelni kell a jövedelmeket

Az építőipari munkáltatók érdekvédelmi szövetsége megpróbálta elérni, hogy az adómentesség alsó határát 10 ezer lej helyett 15 ezerre csökkentse a kormány, azonban sikertelenül. Ha szinten akarják tartani a béreket, a három ágazat munkáltatóinak kiadásai csekély mértékben fognak nőni, mivel minimális azok aránya, akiknek a fizetése 10 és 30 ezer lej között van.

„Ezt az intézkedés tulajdonképpen a minimálbért célozta meg, nem az annál nagyobbakat. Nem korrekt, hogy 30 ezer lejes határig járjanak az adókedvezmények, miközben Romániában a bruttó átlagbér 6300 lej” – indokolta meg Adrian Câciu pénzügyminiszter a változtatást a Hotnews hírportál szerint.

A tárcavezető elmondta, hogy az építőiparban dolgozók többségét nem érinti a módosítás, 80 százalékuk ugyanis bruttó 3 ezer lejt keres.Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint idén májusban az építőipari nettó átlagfizetés 3655 lej volt Romániában. A mezőgazdaságban dolgozók átlagban havi nettó 2635 lejt vihettek haza, az élelmiszeripari munkavállalók pedig 2775 lejt.

 Forrás: magro.huKövessen minket