Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Sikeresen lezárta a közel 10 milliárd forint értékű üzemcsarnok-fejlesztését a Continental Dohányipari Csoport

2022.11.18. 13:56:00


Az új dohány-előkészítési üzemcsarnok átadásával és a hagyományos gyártósor korszerűsítésével sikeresen lezárta a közel 10 milliárd forint értékű beruházását, sátoraljaújhelyi dohánygyárában a Continental Dohányipari Csoport. A 2021-ben indult fejlesztés a termelési-kapacitás, a robotizáció és a versenyképesség szempontjából is meghatározó mérföldkő a társaság életében, emellett azt is elősegíti, hogy a Continental további munkahelyeket teremtsen a régióban.

A Continental Dohányipari Csoport beruházásának munkálatai 2021 elején kezdődtek, amelynek a három szintes, szintenként 1800-, összesen mintegy 5400 négyzetméter alapterületű, modern gépparkkal felszerelt üzemcsarnok kialakítása, valamint az addig termelő gyártósor korszerűsítése voltak a kiemelt elemei. A beruházás a dohányvágat-előállítási kapacitás mintegy 25 százalékos növelése mellett, a betelepített gépek, többek között egy kartonbontó ipari robot révén, nagyságrendekkel modernizálta a dohány-előkészítési folyamatot, ezzel jelentősen növelve a társaság versenyképességét. A fejlesztés humánerőforrás szempontjából is fontos mérföldkő, hiszen elősegíti, hogy a dohányipari társaság, Sátoraljaújhely egyik legnagyobb munkaadójaként, további munkahelyeket teremtsen a régióban.

A Weinberg ’93 Építő Kft. által kivitelezett üzemcsarnok földszintjén kiszolgáló helyiségek, a második szintjén az új dohány-előkészítési sor, míg a harmadik szintjén további gépek befogadására alkalmas technológiai tér és a dohányvágat tárolását szolgáló raktárhelyiség található. Az infrastruktúrát tekintve a létesítmény automatikus páratartalom- és hőmérséklet-szabályozási funkcióval van felszerelve. A modernizáció a gépesítésben is megmutatkozik – a dohány-előkészítő sor munkáját az említett ipari robot támogatja, továbbá lézerperforációs technológiával ellátott cigarettagyártó gép, szivarkagyártó- és spirálozó gépek, csomagológép-részegységek és egyéb, korszerű laboratóriumi műszerek is a társaság rendelkezésére állnak a jövőben.

A munkálatokat a külső gazdasági bizonytalanság, illetve a beszállítói láncok globális mértékű akadozása sem vetették vissza számottevően.

„A Continental Dohányipari Csoport egyik legnagyobb erőssége mindig is a rugalmassága volt. Ennek jegyében valósult meg jelen beruházás is, hiszen általa olyan előnyökre tettünk szert – legyen szó a termelői kapacitás, vagy az általános versenyképesség növekedéséről –, amelyek tovább erősítik a pozíciónkat mind a hazai, mind az exportpiacokon.” – mondta el a fejlesztés kapcsán ifj. Sánta János, a Continental Dohányipari Csoport vezetője.

„A beruházás megvalósítása több szempontból is fontos lépés volt a Continental Dohányipari Csoport életében. Egyrészt egy hatalmas piaci igényt elégített ki, amelyet már hosszú ideje tapasztalt a társaságunk, másrészt a hazai dohánytermesztés számára is kinyitott egy nemzetközi ajtót, hiszen az így feldolgozott dohány exportja nagyobb sikerrel kecsegtet, mint a fermentált dohányé” – tette hozzá Füzi Csaba, a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

A teljes fejlesztés közel 10 milliárd forintból valósult meg, amelynek jelentős részét, mintegy 60 százalékát önerő és banki hitel, 40 százalékát a Pénzügyminisztérium által odaítélt beruházási támogatás tette ki.



Forrás: Continental Dohanyipari Csoport







Kövessen minket