Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Tudta, melyik szomszédos országé volt az Európai Unió hetedik legnagyobb mezőgazdasága tavaly?

2022.11.29. 8:26:00


Romániában az agrárágazat 21 milliárd eurót termelt meg az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint. Ez az Európai Unió mezőgazdasági termelésének a 4,6 százaléka. Az EU szintjén a román mezőgazdaság 449,5 milliárd eurót termelt meg, 8,3 százalékkal többet, mint 2020-ban. 248,7 milliárd euró a növénytermesztésből származott, 163,1 milliárd euró az állattenyésztésből, a fennmaradó összeg pedig mezőgazdasággal kapcsolatos szolgáltatásokból. Románia a hetedik helyen áll a termelés nagyságában.

21 milliárd euró értékben állított elő termékeket tavaly a romániai mezőgazdaság, írta az Economica.net hírére hivatkozva a Maszol.ro portál. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió szintjén a román agrárágazat 449,5 milliárd eurót termelt meg, 8,3 százalékkal többet, mint 2020-ban. Románia esetében a növekedés az EU-s átlagnál sokkal nagyobb, 25,5 százalékos volt, ami a kimagaslóan jó termésnek volt az eredménye. Ennél nagyobb, 37 százalékos növekedés egyetlen országban, Bulgáriában volt.

A hatékonyságot a számok is mutatják

Az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági termelői Franciaország (82,4 milliárd euró), Olaszország (61,2 milliárd euró) és Németország (59,2 milliárd euró). Románia a hetedik helyen áll, a már említetteken kívül még Spanyolország, Hollandia és Lengyelország előzi meg. A hazai mezőgazdaság fejlettségéről sokat elmond, hogy míg nálunk 21 milliárd eurót termelt meg az ágazat, addig az Erdély felénél is kisebb Hollandiában 30,6 milliárd eurót.

Az EU-ban hosszú ideje folyamatosan csökken a mezőgazdaságban dolgozók száma, ami az ágazat gépesítésének, automatizálásának a következménye. A 2006 és 2021 közti időszakban a dolgozók létszáma éves átlagban 2,9 százalékkal csökkent, tavaly azonban ennél alacsonyabb volt, mindössze 1 százalék.

A 27 tagállam közül hatban, köztük Romániában nőtt a mezőgazdaságban dolgozók száma. 2021-ben az EU-ban 7,9 millió személy megélhetését biztosította a mezőgazdaság – írták.

 



Forrás: magro.hu







Kövessen minket