Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A dohányfelvásárlási alapár 50%-os növelésével támogatja a hazai dohánytermesztés csökkenésének megállítását a Continental Dohányipari Csoport

2023.03.14. 9:30:00


Sátoraljaújhely, 2023. március 14. – Az elmúlt évek költségszint-növekedését ellensúlyozandó, 50 százalékos emelést eszközölt a dohány felvásárlási alapárára vonatkozóan a Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó DOFER Dohányfermentáló Zrt. A lépés fontos mérföldkő a hazai dohánytermesztés csökkenésének megállítását tekintve. Eredménye már most, a szerződéskötések időszakának lezárulását megelőzően is érzékelhető, hiszen a szerződtetett területek növekedésnek indultak a társaság által a tavalyi évben lekötött összterülethez képest.

A magyarországi dohánytermesztés az utóbbi években jelentős kihívásokkal küzdött, amely mind a szerződtetett dohánytermő területek mennyiségében, mind a betakarítási- és a dohányfelvásárlási időszak eredményeiben megjelent. A visszaesés elsősorban az energiaárak és az egyéb költségek növekedésének volt betudható.

A tendencia ellensúlyozása érdekében, a jelenleg is zajló szerződéskötési-időszakot megelőzően, a Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó, a hazai dohánytermesztés mintegy harmadáért felelős DOFER Dohányfermentáló Zrt. 50 százalékkal emelte a dohány 2023-as szerződésben rögzített felvásárlási alapárát.

A lépés jelentős támogatást nyújt a hazai dohánytermelőknek, ezzel közvetetten elősegíti a hazai dohánytermesztés talpra állását és fenntartását. A szerződött dohányterületeken megtermő dohány majdani feldolgozását a szintén a Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó, a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló Continental Dohányipari Zrt növekvő dohánytermék-előállítása biztosítja.

„A hazai dohánytermesztés fellendítése kritikus fontossággal bír a teljes dohányipar számára, hiszen a dohánytermesztés, magas kézimunkaerő-igénye miatt továbbra is meghatározó szerepet tölt be a kedvezőtlen termőhelyi adottsággal rendelkező termesztési körzetekben élő lakosság foglalkoztatásában, és a vidék népességmegtartó erejének fenntartásában. Úgy gondolom, a felvásárlási ár növelése nagymértékben segíti a dohánytermelőket, közvetetten pedig a hazai dohánytermékek jövőbeni előállítását is” – mondta el Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

 


Forrás: Sajtóközlemény / Continental Dohányipari Csoport /







Kövessen minket