Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Újra megfizethető a műtrágya

2023.04.06. 7:48:00


Tovább estek az árak, a gazdálkodók újra elkezdtek műtrágyát vásárolni, írja a német agrárhírportál, az agrarheute.com cikke. Elemzők szerint a nitrogéntrágyák ára lassan eléri azt a pontot, ahonnan nem esik már tovább; a foszfor- és a káliumtrágyák ára pedig a világpiacon csökken, Németországban egyelőre nem – olvasható a cikkben.

Németországban tovább mentek lefelé a fontosabb nitrogénműtrágyák árai. A mészammon-salétrom, a karbamid, valamint az ammónium-nitrátot és karbamidot is tartalmazó folyékony műtrágyák tonnánként az ára újabb mintegy 10 euróval csökkent egy hét alatt, és az év eleje óta gyakorlatilag folyamatos ez a tendencia. A mészammon-salétrom tonnáját átlagosan 360 euróért tudták megvenni a német gazdálkodók március utolsó napjaiban, ami

10 euróval van az egy héttel korábbi ár alatt, az év eleji árakhoz képest pedig mintegy 250 euróval kevesebb.

Egy tonna karbamid hatóanyagú műtrágyát átlagosan 480 euróért lehetett venni március végén, a legfontosabb folyékony nitrogéntrágyájukhoz, az AHL néven ismert ammóniumnitrát-karbamid oldathoz pedig 380 eurós tonnánkénti áron jutottak hozzá a német gazdálkodók.

Az elemzők és a kereskedők többsége úgy véli, hogy a nitrogéntartalmú termékek ára valószínűleg elért egy határt, ahonnan tartósan nem fog csökkenni, bár ezt biztosan már senki nem állítja.



Forrás: MM Tömpe Anna







Kövessen minket