Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Kuba a történelem legkisebb dohánytermésével néz szembe

2023.04.12. 8:21:00


Az Ian hurrikán okozta károk miatt Kubában nem volt dohánypajta, így a Pinar del Río-ban felére csökkent a dohánytermesztés

A Granma kubai állami lap jelentése szerint Pinar del Río, az a nyugat-kubai régió, ahol az ország prémium dohányának legnagyobb részét termesztik, a történelem talán legrosszabb dohánytermése előtt áll. Az Ian hurrikán - amely szeptember végén elpusztította Pinar del Río dohánypajtáinak jelentős részét - az okozója nagyrészt. 

A hurrikán szeptember 27-én ért partot Pinar del Ríóban, és 100 mérföld/órás széllel száguldott végig a szigeten, tönkre tévé a régió dohánykezelő pajtáinak mintegy 90 százalékát, összesen több mint 10 000 építményt. 

A Tabacuba, a kubai dohányipar mezőgazdasági ága, amelyet az a lehetetlen feladat nyomasztott, hogy a tenyészidőszakra valamennyit újjáépítsék, egy jelentésben kijelentette, hogy a legjobb minőségű gazdaságokat részesíti előnyben az exportigények kielégítése érdekében. A Tabacuba az építőanyagok hiányát jelölte meg a fő problémaként. 

Kuba eredetileg azt tervezte, hogy Pinar del Río gazdái körülbelül 11 000 hektár dohányt ültetnek be (kb. 28,000 acres)  a 2022–2023-as szezonra, de nagy valószínűséggel ennek a mennyiségnek a feléért is küzdeni fognak. A Granma lap szerint eddig 5150 hektárt (körülbelül 12 726 acres ) ültettek be. Ennyi termés betakarításához hozzávetőlegesen 4000 pajtára lesz szükség, és jelenleg csak 1400 épült.

A viszontagságok ellenére Hector Luís Prieto dohánytermesztők egyrészének szerencséje volt. „A sok munkának és támogatásnak köszönhetően 100 százalékosan felépültem” – mondja a Cigar Aficionado című lapnak . „Az idei minőség muy bueno ” – mondja, hozzátéve, hogy a gazdaságban a mennyiség nagyjából normális volt, és minden pajtáját újjáépítették. 

Más régiókban a források szerint a jelenlegi csomagolóanyag-hiány miatt az erőfeszítések a csomagolóanyagok gyártására koncentrálódnak. Töltőanyagból nincs hiány a források szerint, ezért a Tabacuba azt reméli, hogy a lehető legkisebbre csökkenti a hurrikán szivartermelésre gyakorolt ​​hatását a csomagolóanyagok termesztésének lehetőség szerinti fellendítésével.

A Habanos SA , a kubai szivarok marketingmonopóliuma és világméretű forgalmazója a Cigar Aficionado- nak adott nyilatkozatot a helyzetről: „A Habanos SA és a Tabacuba, mint általában, szorosan és hatékonyan dolgoznak azon, hogy támogassák a dohányágazat fellendülését és minimalizálják a káros hatásokat… Biztosíthatjuk, hogy a Habanos SA mindent megtesz annak érdekében, hogy garantálja a legmagasabb minőséget és minden forgalomba hozott terméke kiválóságát, és soha nem fogja a keresletet a minőség fölé helyezni.” 

Gordon Mott



Forrás: https://www.cigaraficionado.com/article/cuba-faces-smallest-tobacco-crop-in-history, Photo/Lázaro Luis







Kövessen minket