Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Észak-Koreának adott el dohányt a British American Tobacco, hamarosan bűnösnek vallhatják magukat a bíróságon

2023.04.26. 6:53:00


A világ második legnagyobb dohányipari cége tudatosan szegte meg a távol-keleti ország elleni szankciókat.

Akár már a mai nap folyamán bűnösnek vallhatja magát a British American Tobacco (BAT) dohányipari vállalat az Észak-Koreával kapcsolatos embargók megszegése kapcsán, írja a VG. Világgazdaság.

A világ második legnagyobb dohányipari vállalata 2009 és 2017 között tudatosan megszegte az Egyesült Államok kormánya által Észak-Koreára kivetett szankciókat azzal, hogy nyolc éven keresztül eladott annak dohánytermékeket, amelyek az embargó hatálya alá estek. 

A vállalat 2019-es jelentésében már találhatók utalások arra, hogy a BAT nem mindig a szabályok szerint játszik.

A jelentés ugyanis leszögezi, a csoport több olyan országban is folytat tevékenységet, amelyek különböző szankciók hatálya alá esnek, köztük Irán és Kuba. A cég beszámolójából kiderül: a vállalat tisztában volt vele, hogy a tevékenységének „jelentős anyagi vonzata is lehet” a jövőben. 

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma szerint a vállalat tudatosan részt vett egy összeesküvésben, amelynek célja egy pénzintézet megtévesztése, és „pénz, pénzeszközök, hitelek, eszközök, értékpapírok és egyéb vagyon megszerzése volt, amelyek egy pénzügyi intézmény tulajdonában és annak felügyelete és ellenőrzése alatt állnak”.

Emellett a brit Serious Fraud Office (SFO, jelentős csalásokkal foglalkozó hivatal) külön vizsgálatot folytat a BAT-tal kapcsolatban, „a csoporthoz tartozó társaságok és kapcsolt személyek üzleti tevékenysége során elkövetett korrupció gyanújával”.

 



Forrás: VG. Világgazdaság, Szerző: M. G.







Kövessen minket