Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Az energiafelhasználás optimalizálása kulcskérdés a mezőgazdaságban

2023.05.08. 6:17:00


A 2023 és 2027 közötti időszakban központi helye van a mezőgazdasági üzemek, illetve az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésének.

A termelési folyamatok, illetve az energiafelhasználás optimalizálása támogatása kiemelt jelentőségű az agrártárca számára – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Feldman Zsolt, az AM mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Kecskeméten.

Az elmúlt években a Vidékfejlesztési Programban széles körű támogatási lehetőségek álltak rendelkezésre a mezőgazdasági és a feldolgozóüzemek energiafelhasználási hatékonyságának fejlesztésére, húsz pályázati felhíváson összesen 5000 mezőgazdasági vállalkozás mintegy 103 milliárd forint értékben kapott lehetőséget ehhez kapcsolódó fejlesztéseket végrehajtani – emelte ki az államtitkár az I. Precíziós Szárítás Konferencián.

Az elmúlt két évben kiemelt céljuk volt, hogy ösztönözzék azokat a fejlesztéseket is, amelyek révén a mezőgazdasági vállalkozások technológiai fejlesztések segítségével magasabb hozzáadott értéket képesek előállítani – áll a közleményben. Ennek részeként célozták meg a szántóföldi növénytermesztés területén a terményszárítás és -tisztítás technológiai megújítását, hiszen a betakarított termés minőségének megőrzése, tárolásra való előkészítése terén a hatékonyság és az eredményesség ugyanolyan fontos, mint a szántóföldi munkafolyamatokban. Ezen pályázati kiírás keretében 640 magyar mezőgazdasági cég nyert el csaknem 150 milliárd forint támogatást, a fejlesztések nagy része jelenleg megvalósítás alatt áll – tette hozzá az államtitkár.

A 2023-tól 2027-ig tartó időszakban 1500 milliárd forint áll rendelkezésre gazdaságfejlesztésre, ez a vidékfejlesztési források több mint felét teszi ki. 

Ebben az időszakban központi helye van a mezőgazdasági üzemek, illetve az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésének – hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt. A pályázati kiírásokban fontos szerepet kap majd a mezőgazdaság energiahatékonyságának és minőségének a növelése, illetve a megújuló energia is. Előnyben fogják részesíteni a fokozott energiamegtakarítást eredményező fejlesztéseket – írták.

Napjainkban a hazai mezőgazdasági termelés átlagos összköltségének 7,9 százaléka az energiához kapcsolódik– emlékeztetett Feldman Zsolt.

Kiemelte: az anyagköltségek tekintetében ez meghaladja a 16 százalékot, ennek alapján elmondható, hogy az energiafelhasználás, a termelési folyamatok optimalizálása és az energia kiadási oldalának tudatos menedzselése kulcskérdés az agráriumban. Minden technológiai optimalizálás tőkeigényes, azonban megtérül, éppen ezért feladatuk az energetikai típusú fejlesztések, illetve a kapacitás korszerűsítések támogatása – fűzte hozzá az államtitkár.

Feldman: a hatékonyság javítását célzó pályázatok jönnek

Nem az új beruházási pályázatok éve lesz az idei, a legfeljebb év végén, inkább jövő év elején várható új kiírásokban pedig nagy szerepet kapnak a jobb piaci szereplést segítő támogatások.



Forrás: https://www.vg.hu







Kövessen minket