Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A szárak elpusztítását sürgették a dohánytermelőknek

2023.05.19. 7:10:00


A The Tobacco Research Board (TRB) ultimátumot adott a dohánytermesztőknek, hogy május 15-ig semmisítsék meg a dohányszárakat, hogy megvédjék a későbbi növényeket a vírusfertőzéstől.

A TRB növény-egészségügyi igazgatója, Cleopas Chinheya a dohánytermesztőknek írt közleményében azt mondta, hogy a gazdáknak el kell távolítaniuk a dohányszárakat, hogy megtörjék a kártevők életciklusát.

„Ez emlékeztetőiül szolgál minden termelőnek, hogy május 15-ig semmisítse meg a dohányszárakat. A termelők kötelesek egy dohánymentes időszakot elkülöníteni, amely a fent említett időponttól kezdődik."

„A dohányszárak erős átvivők az olyan kórokozóknak, mint a burgonya Y vírus és a bokros felső vírus. E vírusok kezelése a levél tetvek későbbi kezelése és a helyes mezőgazdasági gyakorlat (beleértve a szár megsemmisítését is).

„A szárakat el kell távolítani a táblákról, hogy megtörjék a kártevők és kórokozók életciklusát, valamint megóvják a későbbi növényeket a vírusoktól a szárról a magágyakra vagy a szántóföldekre.”

Elmondta, hogy a magágykészítést csak június 1-től szabad elkezdeni, a szántóföldi átültetést pedig szeptember 1-je előtt nem szabad elvégezni.

Chinheya azt mondta, hogy a magágy megsemmisítését legkésőbb december 31-ig kell elvégezni, vagy amint már nincs szükség palántákra az aktuális szezon terméséhez.

Elmondta a gazdáknak, hogy a TIMB, az Agritex és a Quarantine Services tisztviselői rutinellenőrzést fognak végezni a termelők szántóföldjein, hogy biztosítsák a törvényben meghatározott időpontok betartását, és a nem megfelelő termelőket pénzbírsággal sújtják.



Forrás: Tobacco Reporter







Kövessen minket