Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Agrárminisztérium: a víz egyszerre stratégiai erőforrás és a fenntarthatóság kulcsa

2023.07.11. 7:04:00


A víz szerepéről és a vízgazdálkodás fejlesztéséről tartott előadást Nagy István agrárminiszter hétfőn Rómában, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) 43. plenáris ülésén - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.

    A tárcavezető a közlemény szerint rámutatott, hogy a víz az egész bolygón egyidejűleg stratégiai jelentőségű erőforrás és a fenntartható fejlődés  kulcstényezője. Kiemelte: a vízkészletek és az élelmiszertermelés biztonságát egyidejűleg kell fenntartani, amelyre főként - a talajok és ökoszisztémák vízmegtartó képességének javítása mellett - az öntözéses gazdálkodás fejlesztése nyújt lehetőséget.
    Nagy István hangsúlyozta, hogy Magyarország a felszíni vizekből történő öntözést részesíti előnyben, ezzel csökkentve a felszín alatti vízkészletek túlzott igénybevételét. Ennek érdekében hazánk megteremtette a jogi alapjait az öntözési közösségek létesítésének, amelyekből eddig több mint 200-at hivatalosan elismertek, mintegy 80 ezer hektárnyi területen - részletezte a miniszter.
    Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének július 1. és 7. közötti ülésszakának alkalmával a tagállamok nagy többséggel - köztük Magyarország támogatásával - újraválasztották a FAO főigazgatóját, a kínai Csü Tung-jüt is.



Forrás: mti







Kövessen minket