Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Kedvező kilátásokkal kezdi meg a dohánybetakarítási szezont a Continental Dohányipari Csoport

2023.08.04. 6:45:00


Eredményes palántanevelési- és ültetési szezont tudhat maga mögött 1 005 hektárnyi szerződött termőterületén a Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. A betakarítási időszak hasonlóan sikeresnek bizonyulhat, amelyet az ültetvények jelenlegi fejlettsége, a kedvező időjárási viszonyok és a felvásárlási-alapár társaság által eszközölt, 50 százalékos emelése is előjelez.

A több, mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyárat birtokló, családi tulajdonban lévő Continental Dohányipari Csoport működése, a hazai dohánypiacon egyedülálló módon, vertikálisan integrált, azaz a dohánnyal kapcsolatos munkálatok teljes spektrumát lefedi, a dohánytermesztéstől kezdve, a dohánytermékek gyártásán át, az értékesítésig. A DOFER Dohányfermentáló Zrt. a csoport dohánytermesztésért felelős tagja szerződi le és vásárolja fel a magyar dohánytermés közel egyharmadát.

A 2022-es, a száraz időjárás és az energiapiaci krízis által is nehezített év után az idei szezont kedvezőbb előjelekkel kezdte meg a DOFER: az év elején a tavalyinál közel 8 százalékkal nagyobb, összesen 1 005 hektárnyi, elsősorban a Nyírségben található területre vonatkozóan kötött szerződést a termelőkkel, amelyet a felvásárlási-alapár 50 százalékos emelése is jelentősen elősegített. A területek nagy részén, mesterséges szárítású Virginia dohányt termeszt és termeltet a társaság, sajnos a természetes szárítású Burley dohány szerződött területe egyre csökken. Ennek oka a még nagyobb élőmunka-szükséglet.

A dohánytermesztésről

A dohánytermesztés egyik meghatározó technológiai művelete a palántanevelés, amelyet ma már hidrokultúrás módszerrel végeznek a termelők – ennek során a növények a talaj helyett mesterséges közegben növekednek és tápanyaggal dúsított víz táplálja őket A március elejétől május végéig tartó palántanevelési időszakban a szakszerű tápanyagellátási- és növényvédelemi technológiának köszönhetően a termelők többször megnyírt, homogén fejlettségű, edzett és egészséges palántákat ültetnek ki a területekre.

A március elején megkezdett palántaültetés- és az azt követő hónapok nevelési, gondozási munkálatai szintén eredményesen zárultak. A hőmérséklet és a csapadékmennyiség ugyanis a kezdeti, hidegebb időszakot követően ideálisnak bizonyult a növények fejlődése szempontjából, így azok az időszak végére megfelelő fejlettséget értek el. Mindezen tényezők produktív betakarítási időszakkal, illetve átlag feletti terméseredménnyel kecsegtetnek.

„Úgy gondolom, minden adott ahhoz, hogy az idei termésmennyiség felülmúlja a tavalyi év eredményét. Ahogy az lenni szokott, az időjárás, mint külső tényező közbeszólhat, de a termelői hangulat egyértelműen pozitív, amelyet az ültetvények jelenlegi fejlettsége mellett az olyan piaci adottságok is támogatnak, mint a kötelező felvásárlás intézménye, illetve a felvásárlási alapár 50 százalékos megemelése, amelyet év elején hajtottunk végre” – mondta el Füzi Csaba, a sátoraljaújhelyi dohánygyárat birtokló Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

 



Forrás: gwc Sajtóközlemény Foto: Dofer







Kövessen minket