Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A malajziai illegális cigarettapiac részesedése továbbra is magas, 55,3 százalék

2023.08.10. 7:01:00


A New Straits Times cikke szerint a malajziai illegális cigarettapiac részesedése enyhén csökkent ebben az évben.

Egy friss felmérés szerint májusban a hazai cigarettapiac 55,3 százalékát az Illegális termékek tették ki, ami 1,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.

A Malajziai Dohánygyártók Szövetsége (CMTM) a visszaesést új tiltó intézkedéseknek tulajdonítja, beleértve a dohánytermékek szállításának szigorú ellenőrzését és a fokozott végrehajtási erőfeszítéseket.

Kelantanban a tiltott előfordulás 50,2 százalékra csökkent a 2020-ban mért 70,6 százalékhoz képest, az államban végrehajtott fokozott végrehajtási intézkedések következtében.

A javulás ellenére a tiltott cigaretták elterjedtsége nemzetközi mércével mérve továbbra is rendkívül magas. Míg a legális cigaretták 9 MYR (1,98 USD) és 12 MYR között kaphatók, ugyanezek a termékek 4 és 8 MYR között vásárolhatók meg a feketepiacon.

A kormány becslések szerint 5 milliárd maláj ringgit éves bevételtől esik el az adóelkerülő cigaretták miatt.

A felmérési jelentés arra is rámutatott, hogy a hamis adójegyekkel ellátott cigarettás dobozok egyre jelentősebb mértékben jelennek meg a piacon. A tanulmány alapján a hamis adójegyekkel ellátott cigarettásdobozok előfordulása 8,5 százalékra nőtt a 2018-as 4,9 százalékról.

A Malajziai Dohánygyártók Szövetsége( CMTM) az illegális kereskedelem fennmaradása miatt aggódva sürgette a parlamenti különbizottságot, hogy alaposan mérlegelje a dohányzási termékek közegészségügyi célú 2023. évi szabályozásáról szóló törvényjavaslat hatását , amelyet jelenleg Malajziában alkalmaznak.

A javasolt jogszabály többek között megakadályozná, hogy a 2007-ben vagy azután születettek dohányt vagy füstölőt vásároljanak. A CMTM szerint a politikáknak megalapozott, tudományosan megalapozott bizonyítékokon kell alapulniuk, és azokat úgy kell kialakítani, hogy megakadályozzák a tiltott cigaretták nem szándékos elterjedését.



Forrás: Tobacco Reporter - New Straits Times







Kövessen minket