Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Zimbabwe megszünteti az offshore finanszírozási követelményt

2023.08.16. 6:18:00


A Zimbabwéban működő dohánykereskedőknek többé nem kell offshore forrásból finanszírozniuk a zöld levelek termelését és vásárlását szerződéses gazdálkodóktól – írja a The Herald John Mangudya, a zimbabwei jegybank (RBZ) kormányzójának bejelentésére hivatkozva.

A változtatás várhatóan növeli a dohány finanszírozását helyi pénzből, és összhangban van a Tobacco Value Chain Transformation Tervvel , amely 2025-ig 70 százalékra kívánja emelni a dohányfinanszírozás lokalizációját, hogy nagyobb érték maradjon Zimbabwében.

Korábban azoknak a kereskedőknek, akiknek nem sikerült offshore finanszírozást biztosítaniuk, kérniük kellett az RBZ-től, hogy felhatalmazást kapjanak a helyi piacon történő pénzszerzésre.

Jelenleg a zimbabwei dohánytermelés 95 százalékát offshore hitelekből finanszírozzák szerződéses gazdálkodás keretében. Az offshore előfinanszírozási megállapodás azt jelenti, hogy a dohánykereskedők az exportbevétel egy részét input formájában behozzák az országba. Az export után az exportbevétel nagy részét offshore hitelek kifizetésére fordítják.

Az iparág egyes érdekelt felei azonban azt gyanítják, hogy az inputok költségeit sok esetben megemelték, ami növeli a külföldi kötelezettségeket és csökkenti az exportbevételeket.

A bennszülött kereskedők üdvözölték az RZB lépését. „Ez megkönnyíti a helyi kereskedők életét” – idézte a helyi dohánygyártó cég egyik vezetőjét. „Az, hogy a jegybanktól különleges felmentést kértek a helyi finanszírozáshoz, szabályozási akadályt jelentett a helyi szereplők számára, hogy átugorhassák.

Terrence Ngarwe, egy hararei mezőgazdasági közgazdász szerint az új politikai intézkedés révén az ország több értéket fog megőrizni a dohányból. „Ha helyi pénzből finanszírozzák a dohánytermékeket, az azt jelenti, hogy több pénz marad az országban” – mondta Ngarwe.

Míg a Zimbabwei Farmers Union ügyvezető igazgatója, Paul Zakariya üdvözölte az új szabályokat, sürgette az ipart, hogy térjenek el a szerződéses gazdálkodástól, és növeljék a hazai feldolgozó- és gyártási kapacitást.

„A szerződéses finanszírozási mechanizmus még akkor sem életképes, ha helyi pénzből finanszírozzuk a dohánytermékeket” – mondta Zakariya. „Olyan mértékben kell átalakítanunk a teljes termelési környezetet, hogy a gazdálkodók önfinanszírozhassanak, hitelhez jussanak a bankoktól, és eladhassák a dohányt az aukción.”

A Dohányipari és Marketing Igazgatóság szerint Zimbabwe ebben a szezonban rekordmennyiségű, 295 millió kg dohány termett a kedvező időjárási viszonyok, a javuló agronómiai gyakorlat és a kereskedők jobb finanszírozási csomagjai miatt.



Forrás: Tobacco Reporter, Fotó: Taco Tuinstra







Kövessen minket