Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

32. Farmer-Expó: a modernitás jegyében

2023.08.18. 8:07:00


Az innováció kerül az idei mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás fókuszába.

Augusztus 17-20. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusa ad otthont a 32. Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításnak és a 18. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállításnak. Magyarország egyik legjelentősebb agrár-seregszemléjét (építkezési munkálatok miatt) idén a megszokottnál kisebb vásárterületen, de így is összesen 20 ezer négyzetméteren rendezik meg, cserébe viszont jövőre újabb exkluzív bemutatótérrel gazdagszik a nagyszabású szakmai rendezvény. A négy nap alatt mintegy 30 ezer látogatót vár a 280 kiállító.

Új technológiák

"A népességnövekedés és az ezzel járó dinamikusan növekvő globális élelmiszerigény, a vízkészletek szűkössége és az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási körülmények miatt világszerte fokozott figyelem övezi az agrártechnológiai megoldásokat. Erre koncentrál a 32. Farmer-Expó is" – fogalmazott Vaszkó László vásárigazgató, hozzátéve, hogy az automatizáció és a robotizáció az állattartásban és a növénytermesztésben is növeli a hatékonyságot, s ezzel a fenntartható mezőgazdaság irányába mutat. Az itt bemutatott eszközök, eljárások, megoldások mind azt szolgálják, hogy miként lehet növelni az ágazatban a hatékonyságot úgy, hogy közben a fenntarthatóságra is figyelemmel vagyunk. Rengeteg megoldást láthatunk majd a precíziós gazdálkodásra a kiállítók standjain. A növénytermesztés mellett az állattenyésztésben is találkozhatunk már robotokkal, és természetesen a kiállításon is. A 32. Farmer-Expó pénteki beharangozó sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a megnyitóra ezúttal is Dr. Nagy István agrárminisztert hívták meg, akinek építő gondolataira nagyon számít az ágazat. A "szakmázás" mellett idén is lesz tere a Farmer-Expón az ünnepélyes pillanatoknak. Az Új kenyér a kultúránkban jelentős hagyomány, amelynek felszentelése évek óta emeli a megnyitó ünnepi jellegét a NAK Hajdú-Bihar Vármegyei Igazgatóságának szervezésében.

 

Konferenciák

A szervezők ezúttal három nagy szakmai konferenciára várják az érdeklődőket. A növénytermesztési konferencia a "hatékonyan, de másként" jegyében bonyolódik majd. Itt arról szól a történet, hogy a műtrágya- és vegyszermentes irányba mozduljunk el, és kezdjük el visszaépíteni az évtizedek alatt lerombolt talajbiológiai egyensúlyt. Az állattenyésztési konferencia témája, hogy a modern állattenyésztésben rengeteg olyan anyag keletkezik, amiből pénzt is lehet csinálni. Ilyen például a trágya, melynek sikeres újrahasznosításáról külön előadás szól majd. De ilyen annak a juhásznak az esete is, aki egy komplett falusi turizmus-projektet épített rá az állattartásra. A sertéstenyésztési konferencia fókuszában az árak alakulása, a jövedelmezőség mikéntje és persze a világban fellelhető tendenciák állnak majd.

 

A NAK az Expón

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megalakulása óta minden évben szakmai partnerként, társszervezőként van jelen a debreceni Farmer-Expón, a térség legjelentősebb agrár-kiállításán. Az Expó ideje alatt a NAK Hajdú-Bihar Megyei Szervezete a teniszcsarnokban kialakított 70 nm-es közösségi standján falugazdász ügyfélszolgálattal, a vidék értékeinek megőrzéséért indított kampánnyal, és egyéb játékos programokkal várja tagjait, partnereit.

Tisztelettel várjuk saját szervezésű szakmai programjainkra is, ahol a gazdatársadalmat érintő aktuális témákban kerekasztal beszélgetéseket tartunk, melyek egy vitaindító előadással kezdődnek, és a moderátor megalapozott szakmai kérdéseivel a témában kompetens meghívott vitapartnerekkel panelbeszélgetés formájában elemzik a helyzetet, világítják meg a problémákat és a lehetséges megoldásokat, vagy mutatják be a követhető jó gyakorlatokat. A kerekasztal beszélgetések helyszíne a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campus Magháza lesz, mely a kiállítás közvetlen közelében található.

 

Témák és időpontok:

aug. 17. ; 15:30 - 17:00 óra               A gabonapiac jelene és jövőbeli kilátásai

aug. 18. ; 10:30 - 12:00 óra               Földügyi aktualitások

aug. 18. ; 15:00 - 16:30 óra               Az új agrártámogatási rendszer eddigi tapasztalatai,  jövőbeli lehetőségei

aug. 19. ; 10:30 - 12:00 óra               Rövid Élelmiszerellátási Lánc bővülési lehetőségei, innovatív REL megoldások

aug. 19. ; 15:00 – 16:30 óra               Munkaerőpiaci kihívások az agrárgazdaságban - a duális szakképzés, mint válasz

 

A húsmarhán a hangsúly

Az idei állattenyésztési kiállításon kiemelt figyelmet kap a húsmarha (verseny, tenyészbírálat, fedett bemutatótér), érkeznek tejelőmarhák is, ott lesznek az összes, hazánkban fellelhető juhfajta legkiválóbb egyedei, megtelik idén is a lópavilon, az amúgy is színes baromfiszektor új kiállítókkal gazdagodik, egyedül a sertéságazat marad távol állategészségügyi hatósági rendelkezések miatt.

Időpont:                       2023. augusztus 17-20.

Helyszín:                      Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campus

                                      4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

Nyitva tartás:              10:00 órától 18:00 óráig



Forrás: NAK







Kövessen minket