Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohányföldeken a végzős agrármérnök hallgatók.

2023.10.02. 19:03:00


Balogh Dávid, Bujdos Ádám és Kóródi Sándor agronómusok, NYIDOTER Kft.

A NYIDOTER Kft. mindig nyitott az agrár szakember képzés minden formájával történő együttműködésre. Fontosnak tartjuk megismertetni a dohánytermesztés elméleti és gyakorlati ismérveit az agrárium iránt érdeklődő fiatalokkal.

Szeptember közepén a Debreceni Egyetem végzős agrár mérnök hallgatói jártak nálunk egy gyakorlati program keretében. A jövő szakemberei a NYIDOTER Kft. két szerződött partnerénél kaptak teljes körű betekintést egy Virginia és egy Burley gazdaság napi életébe Ófehértón és Biriben. A bemutató végig kísérte a Virginia és Burley levél típusok betakarítását, szárítási folyamatát és a Virginia esetében a felvásárlásra történő előkészítést és a dohány levelek lecsomagolását. A hallgatók megtekinthették a gépesített betakartiást,  valamint a tűsorkeretes és konténeres Virginia dohány száritást. Burley esetében az idén, kísérleti jelleggel elindított tövesen betakarított dohányok szárítási folyamata került bemutatásra.

Beszéltünk az ágazat gazdasági kérdéseiről, valamint arról is, hogy hogyan lehet valaki dohánytermelő. Örömmel tapasztaltuk, hogy többen aktívan érdeklődtek a szakma és a termesztési lehetőségek felől. Hasonló gyakorlati programokra a jövőben is figyelmet szeretnénk fordítani és lehetőséget biztosítunk ilyen rendezvények megrendezésére.

 



Forrás: Balogh Dávid, Bujdos Ádám és Kóródi Sándor agronómusok, NYIDOTER Kft.







Kövessen minket