Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A cigarettacsempészet nem csak az egészségre káros

2023.11.03. 5:38:00


De a gazdaság mellett a hazai dohányiparra nézve is kártékony a törvénytelen behozatal - írja a HelloVidék cikke alapján a Pénzcentrum. Előbbi portál a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt kérdezte a helyzetről.

Azt írják, a cigarettacsempészek is igyekeznek felzárkózni. Magyarországra is már drónokkal csempészik be az illegális árut, habár a klasszikus, autó csomagtartójában eldugott termékekkel is próbálkoznak. A NAV statisztikáiból kiderül, hogy 2023 első 3 negyedévében összesen 15789 esetben foglaltak le a pénzügyőrök illegális csempész cigarettát, melynek értéke 2,9 milliárd forint. Egyéb fogyasztási dohányok, finomravágott dohányok csempészése ügyében 1115 esetben járt el a NAV, ez 3,3 tonna illegális dohányt jelent, melynek értéke összesen 248 millió forint körül van.

Mégis a korábbiakhoz képest csökkenés figyelhető meg, a hivatal az elmúlt 1-1,5 évben kevesebb illegális dohányterméket foglalt le, mint azelőtt.

2020 és 2023 között 58300 esetben közel 270 millió szál cigarettát foglaltak le 23,3 milliárd forint értékben, 2022 óta azonban csökkenni kezdett az eseményszámokra jutó átlagos mennyiség. Mint írják, az elmúlt másfél évben 10-12 ezer szálról pár ezer szálra csökkentek a számok, sőt, volt ezel alatti is. A vágott dohánnyal is hasonló a helyzet, az átlagos 40, 70, vagy akár 170 kilogrammos szállítmányok, pár kilósra apadtak.

Magyarországon a dohányzók száma csökkent ugyan, az illegális cigaretta fogyasztása viszont nőtt 3 százalékkal - ez nagyjából félmilliárd szál, ami a teljes fogyasztás 7,2 százaléka. A járványos időszakban visszaesett ugyan az illegális piac, 2022-ben azonban mégis elérte a 2019-es szintet.

Hazánkba Ukrajnából érkezik be a legtöbb illegális dohánytermék, emiatt a gazdaság tavaly is 30,6 milliárd forint adóbevételtől esett el.

A portálnak a NAV úgy fogalmazott, nem elégedhetnek meg a csempészek, értékesítők elfogásával, a céljuk, hogy a bűnszervezet szervezőihez eljussanak, mert náluk csapódik le a haszon. Ha elvágják a forrásokat, megelőzhetik a bűnszervezet-építést. Az illegális gyárak felderítése összehangolt bűnügyi fellépést igényel, a stratégiájuk az együttműködésen alapul. Az illegális gyártásban elsősorban a lengyel, az ukrán és a moldovai szervezett bűnözői csoportok vesznek részt.

A kérdésre, hogy miért éppen Ukrajna felől van ekkora forgalom, a hatóság azt válaszolta, hogy a legalapvetőbb indok a dohánytermékek közti árkülönbség. Hozzátették, hogy felkészültek az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országos határátkelőhelyeken, a nemzetközi események – pl. háborús konfliktus, menekültáradat – okozta feketepiaci stresszhelyzeteket követően megjelenő tendenciákra, jogsértő magatartásokra.

 



Forrás: Infostart







Kövessen minket