Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A szén használata izgatja a dohánytermesztőket

2023.11.03. 6:53:00


A gazdálkodók tapssal üdvözölték a Dohányipari Marketing Tanácsot (TIMB), a Kutsaga-t és a Hwange Colliery Company Limitedet egy széncsomag kidolgozásáért, amelynek célja a termelési költségek csökkentése és az erdőirtással kapcsolatos aggályok kezelése.

A fenntarthatóságot és a gazdálkodók életképességét érintő alapvető termelési problémák megoldása érdekében a három szervezet egy speciális szénlétesítményt dolgozott ki a dohánytermesztők számára.

A létesítmény azonban csak a TIMB-ben regisztrált, aktív termelői számmal rendelkező termelők számára előnyös

A TIMB közölte, hogy tárgyalások folynak a szállítókkal annak biztosítására, hogy a szenet időben elérhető áron, közelebb szállítsák a dohánytermelőkhöz. 

„A dohánytermelés magas költsége az egyik fő kihívás, amely a zimbabwei dohánytermesztőket megzavarja” – mondta a TIMB szóvivője, Chelesani Tsarwe a NewsDay Farmingnek.

„A magas költségek a termelési ráfordításoktól a kikeményítési energiáig terjednek.

 Ez a magas költségű struktúra negatívan befolyásolja a dohánytermesztés életképességét az országban.”

Tsarwe elmondta, hogy a dohánytermesztők jelentős megtakarításokat érnek el a gyógyítás során.

A Zimbabwei Dohánytermelők Szövetségének elnöke, George Seremwe elismerését fejezte ki a három szervezetnek, amiért figyelembe vették az alulról építkező felháborodást.

„A felháborodást mi, dohánytermelők az egyesületeinken keresztül, lobbiztunk és a termelési költségek csökkentését támogattuk, és elkezdtek egyfajta célt gördíteni azzal, hogy ebben az esetben különböző beszállítókat vontak be, a Hwange Colliery Company-t, hogy olcsóbb módozatokat, jobb párnázási módot találjanak ki. a gazdálkodó a termelési költség csökkentése formájában. 

Nagyon örülünk és örömmel halljuk, hogy ilyen kezdeményezés történt” – mondta.

„Végre meghallgatásra talált felhívásunk, és egyúttal arra szólítjuk fel a többi beszállítót és érdekelt felet, hogy kezdjenek el dolgozni az ésszerű haszonkulcsokon, ahelyett, hogy túlzott haszonkulcsokat szabnának ki.”

Azt mondta, hogy a közvetítők ártorzulást okoznak a piacon, és reméli, hogy többen vesznek majd részt a dohánygyártásban, „mert nyereséges lesz, ha sikerül csökkenteni a termelési költségeket”.

A Zimbabwei Dohányszövetség vezérigazgatója, Rodney Ambrose elmondta, hogy a dohánytermés több mint 70%-át nem fenntartható fával gyógyítják, és az erdőirtás növekszik.

„Miközben az ipar erdőfelújítási programokat, hatékonyabb gyógyító rendszereket és alternatív, fenntartható gyógyító tüzelőanyagokat indít, küszöbintézkedéseket kell bevezetni annak érdekében, hogy fenntartsuk termelési szintünket, és megóvjuk gazdálkodók ezreinek megélhetését” mondott.

"Az egyik intézkedés a szén, valamint a termék beszerzési és gazdálkodói szállítási költségeinek csökkentése."

Zimbabwe rekordtermést, 296 millió kilogrammot ért el a 2022/2023-as szezonban.

A dohánytermelés jelentős mértékben hozzájárul a bruttó hazai termékhez, és a mezőgazdasági ágazat legnagyobb exportterméke.

Ugyanakkor nagyban hozzájárult az erdőirtáshoz, a szén-dioxid-kibocsátáshoz és a víztestek szennyezéséhez.

A TIMB különféle kezdeményezésekbe kezdett a dohánytermelés környezetre gyakorolt ​​negatív hatásainak mérséklésére.



Forrás: THE STANDARD







Kövessen minket