Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Új lehetőséget nyitott Lázár János a dohánypiacon

2023.11.22. 9:23:00


Jelentős szigorításokat tartalmaz a nemzeti dohányboltokat és a trafikkoncessziót is szabályozó dohánytörvényhez kedden este Lázár János építési és közlekedési miniszter által benyújtott módosító javaslat, írja a hvg.hu.

A lap cikke szerint lényegi változtatás, hogy az eddiginél szélesebb körben lesz alkalmazható a koncessziós pályázat mellőzésével, vagy még “ellátatlan” településen “kijelölés útján” a dohánykereskedelmi jogosultság gyakorlása, vagyis a dohánybolt-üzemeltetés.

Emellett jelentősen, kamatos kamat-jelleggel nőnek a szabálysértő dohánykoncesszió-tulajdonosok szabálysértései után kiszabható bírságok összegei. A jövőben a tervezet szerint a bírság mértéke legalább egymillió forint, minden további jogsértés esetén a bírság mértéke az előző bírság mértékének legalább 150 százaléka, de legfeljebb 10 millió forint.

Van azonban egy új lehetőség, egy piaci résre vonatkozó újdonság is a szövegben, szúrta ki a hvg.hu. Eszerint az izolált vagy távoli beruházási területeken dolgozó munkavállalók kényelmének és jólétének biztosítása érdekében fontos biztosítani számukra a szabályozott hozzáférést a dohánytermékekhez.

Vagyis a legalább négyezer munkavállaló elszállásolására alkalmas létesítményekben nyithat dohánybolt. Ennek egyébként vélhetően az állhat a hátterében, hogy a vendégmunkások, ha lehet, inkább kerüljék a városokat.Forrás: Hvg-24HuKövessen minket