Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Támogatást várnak a lengyel gazdák

2024.02.19. 9:40:00


A lengyelországi agrárkamarák tanácsának (KRIR) elnöksége gazdatámogatási intézkedéseket kért Donald Tusk kormányfőtől és az illetékes miniszterektől a belső mezőgazdasági piac megerősítésére - közölték a szervezet honlapján kedden.

A KRIR elnöke, Wiktor Szmulewicz által jegyzett közlemény szerint a szervezet hasonló intézkedéseket vár Donald Tusktól, mint amilyeneket az előző kormány hozott tavaly a gazdák megsegítésére. Megemlítették a gabonafélék, a tej és a sertés utáni támogatásokat, valamint a műtrágya és üzemanyag csökkentett árát is. Emellett kedvezményes hitelek biztosítását is szorgalmazzák.

Az intézkedésekre a mezőgazdasági ágazat stabilitásának érdekében van szükség – írják

A lengyel gazdák múlt péntek óta új, március 10-ig tartó tiltakozást indítottak el az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán áruk behozatala ellen. A tüntetők újra blokád alá vették az összes ukrán határátkelőt, és lassítják a forgalmat a lengyelországi közutakon is.

Vasárnap a tiltakozók a Dorohusk-Rava Ruska határátkelőn három ukrán kamionból kiengedték a szállított gabona egy részét az úttestre. Az incidens miatt ügyészségi eljárás indult Lengyelországban.

A lengyel mezőgazdasági minisztérium honlapján hétfőn közzétett nyilatkozatban Czeslaw Siekierski tárcavezető bocsánatot kért a lengyel gazdák nevében "a kétségbeesett cselekedetért", egyúttal megértését fejezte ki a "rendkívül nehéz helyzetük" iránt. "Szerintem ez nem a tiltakozás helyes formája, de a gazdák különféle országokban gyakran alkalmazzák" - fogalmazott a miniszter.

A problémák megoldása "nem csak a lengyel-ukrán kapcsolatokban rejlik, mivel a közös európai piacon történő kereskedelem megszervezéséért és szabályzásáért az Európai Bizottság a felelős" - hangsúlyozta Siekierski.

 Forrás: profitline.huKövessen minket