Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Tovább emelte a dohányfelvásárlási alapárat a Continental Dohányipari Csoport

2024.02.23. 10:04:00


A cél a hazai dohánytermesztés csökkenésének megállítása

A Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. tovább emelte a dohány szerződésben rögzített felvásárlási alapárát, erősítve hazai versenyképességét és elkötelezettségét a magyar dohánytermelők és a dohánykultúra támogatása iránt. Az áremelés keretében a társaság a jelentősen nagyobb területen termesztett Virginia dohány esetében 19%-os, míg a Burley dohány esetében 20%-os emelést eszközölt, amely a tavalyi, 50%-os áremeléssel együtt két év alatt összesen 69-70%-os árnövekedést jelent.

A DOFER Dohányfermentáló Zrt. jelen áremelése az előző évi, 50%-os emelés következő lépésének tekinthető: a hazai dohánytermesztés mintegy harmadáért felelős vállalat kezdeményezése a költségszintek elmúlt évekbeli, globálisan tapasztalható növekedését és a gazdasági kihívásokat hivatott ellensúlyozni, ezzel elősegítve a hazai dohánykultúra fenntartását, a dohánytermelők boldogulását.

A Continental Dohányipari Csoport működése, a hazai dohánypiacon egyedülálló módon, vertikálisan integrált, azaz a dohánnyal kapcsolatos munkálatok teljes spektrumát lefedi, a dohánytermesztéstől kezdve, a dohánytermékek gyártásán át, az értékesítésig. A cégcsoport ebből adódóan elkötelezett a hazai dohánytermesztés támogatása mellett, amellyel a dohányfelvásárlási-alapár növelése is egybecseng: várhatóan növeli a szerződött dohányterületeken megtermő dohány mennyiségét, hozzájárulva ezzel a helyi gazdaság élénkítéséhez és a vidéki foglalkoztatás fenntartásához.

A dohánytermesztés folyamata

A dohánytermesztési szezon év elején, a termőterületek szerződtetésével veszi kezdetét. Ezt a palántanevelési-, majd az ültetési időszak követi, jellemzően márciustól május végéig, júniustól pedig megkezdődnek a szántóföldi munkálatok, a dohánynövény ápolása, a kapálás, a növényvédelmi munkák és az öntözés. A betakarítási munkák általában, a gazdaságok méretétől, munkaerő kapacitásától függően, szeptember-október hónapokban fejeződnek be.

„Ma már hihetetlenül hangzik, de a magyar dohánytermesztési kultúra globális szinten is nagy múltra tekint vissza, a Trianon előtti Magyarország a vezető exportáló országok közé tartozott. A foglalkoztatás tekintetében jelenleg is kiemelt jelentőséggel bír, ezért különösen fontosnak érezzük, hogy támogassuk a termesztés fennmaradását, erre ösztönözzük a termelőket. Ennek jegyében emeltük jelentősen a dohányfelvásárlási alapárat tavaly, illetve ezúttal is az inflációt meghaladóan, valamint szerveztük meg év elején a termelői nyílt napot. Mindezek mellett pedig a szerződött dohányterületeken megtermő dohány majdani feldolgozását, és ami a legfontosabb a végső eladását is biztosítjuk a sátoraljaújhelyi dohánygyárban” – mondta el Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

***

A Continental Dohányipari Csoportról

A Continental Dohányipari Csoport egy független, magyar családi tulajdonban álló magáncég, amely több, Európában működő dohányipari vállalatot egyesít. 27 évvel ezelőtt, 1996-ban alapították Hódmezővásárhelyen, jelenleg mintegy 700 dolgozót foglalkoztat. A cégcsoport termékei a magyar piacon országszerte ismertek, az exporttevékenység eredményeként pedig már több mint 30 országban elérhetőek. Jelenleg a cégcsoporthoz tartozik a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt., ahol a dohány termeltetése mellett a dohánylevél-feldolgozás folyamatáért felelnek, valamint a több mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyár. Továbbá a cégcsoport Olaszországban, Németországban, Romániában és Szlovákiában is rendelkezik leányvállalatokkal.

 



Forrás: GWC.hu







Kövessen minket