Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A dohánytermést a heves esőzések sújtják Indiában

2024.05.29. 7:19:00


Becslések szerint 80 000-90 000 hektáron termesztenek dohányt Mysuruban és Hassan kerület egyes részein

Lehet, hogy a legutóbbi esőzések enyhítették a példátlan hőhullámot, mosolyt csalva sok gazdálkodó arcára, de a dohánytermesztők boldogok a felhőszakadás miatt.

Nemcsak az alig két hete ültetett dohánycsemetéket tépték ki gyökerestől, hanem még a növényre felvitt műtrágyákat is elmosta az esőzés, tönkre tévé a termelőket.

Szárazságálló növény

"A dohány szárazságtűrő növény. A heves esőzések veszélyt jelentenek a dohánytermesztésre" – mondta Javare Gowda, a Karnatakai Füstgázzal Kezelt Virginia Dohánytermesztők Szövetségének elnöke.

A dohányt becslések szerint 80 000-90 000 hektáron termesztik Mysuruban és Hassan kerület egyes részein. Miután a Dohánytanács jóváhagyta a 100 millió kg-os termésméretet a 2024-25-ös időszakra, az ültetés mintegy 50 000 hektáron kezdődött.

A csemeték ültetését követő egy héten belül a termelőknek műtrágyát kell kijuttatniuk, és a folyamat is sok területen befejeződött.

De a régiót sújtó heves esőzések több ezer hektáron károsították a dohányültetvényt Periyapatna, Hunsur és H.D. Kote Mysuru kerületben és Ramanathapura Hassan kerületben, állította Gowda.

Bár azt állította, hogy a kár 10 000 hektáron oszlott meg, a Dohánytanács Mysuru-i regionális irodájának tisztviselői azt mondták, hogy a termés károsodásának mértéke csak az értékelés elvégzése után lesz ismert. "A következő néhány napban további esőzések várhatók. Ezt követően hamarosan elvégezzük az értékelést" – mondta egy tisztviselő.

Gowda úr sürgette a Dohányhivatalt és a tartományi kormányt, hogy a terméskárok felmérése után nyújtsanak megfelelő kártérítést.

A termelők kölcsönök útján szerezték be a terményhez szükséges műtrágyákat. A hatóságoknak nemcsak kártalanítaniuk kell a gazdákat a terméskiesésért, hanem kamatmentes hitelt is kell nyújtaniuk nekik a műtrágyákért - mondta.

Gowda úr arra is fel akarta hívni a hatóságok figyelmét, hogy a dohánytermesztők jóléti alapjához rendszeresen hozzájárulnak.

Globális kereslet

Gowda elmondta, hogy a mysurui dohánytermés károsodása akkor következett be, amikor az áru iránti kereslet világszerte megnőtt. Brazíliában, Zimbabwéban és Indonéziában is sújtották a dohánytermést az esőzések, és a dohány világpiaci ára emelkedett.

A Karnatakában termesztett dohány kilogrammonként 257,46 rupiás átlagárat hozott a gazdáknak a nemrég lezárult 2023-24-es aukciós szezonban, ami 29,45 rupiaval magasabb volt kilogrammonként a tavalyi 228,01 rupiás átlagárhoz képest.

A Karnatakában termesztett FCV dohány átlagára, amelynek többsége exportminőségű, több mint kétszeresére nőtt a 2014–15-ben realizált kilogrammonkénti 107,49 rupiától.

 



Forrás: https://www.thehindu.com, A HINDU IRODA







Kövessen minket