Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A BAT Kenya árat emel az ellátás biztosítása érdekében

2024.05.30. 6:04:00


A Business Daly Africa elentése szerint a BAT Kenya többet fizet a dohánylevelekért, hogy biztosítsa ellátásának biztonságát  .

A 2023-as pénzügyi évben a cigarettagyártó 5 százalékkal, 198,75 KES-re (1,50 USD) emelte kilónkénti árát annak ellenére, hogy a szerződött gazdálkodók száma 1672-re esett vissza, ami közel 20 százalékkal kevesebb, mint az előző pénzügyi évben.

Alig öt évvel ezelőtt a BAT 5700 kenyai dohánytermelőhöz férhetett hozzá. A visszaesést részben az okozta, hogy a gazdálkodók felhagytak a dohányzással, alternatív termények, például bab és kukorica helyett, valamint a dohányzásellenes aktivisták nyomása.

A visszaesés megfékezése érdekében a cég ingyenes dohánypalántákat, műtrágyát és egyéni védőfelszerelést kínál. Emellett ösztönözte a termés diverzifikációját azáltal, hogy a gazdálkodóknak támogatott kukorica- és avokádómagokat bocsátott ki, lehetővé téve számukra, hogy a dohányzás elhagyása nélkül szerezzenek többletjövedelmet.

A vállalat hibrid dohánymagfajtákat is bevezetett a terméshozam és a betegségekkel szembeni ellenállás növelése érdekében, valamint olyan olcsó technológiákat, mint a gépesített szántás és a gerincek, hogy segítsenek a termelőknek költségcsökkentésben és a megtérülés maximalizálásában.

A BAT Kenya 2023-ban 954 millió KES-t fizetett a teljes dohányszükségletéért, szemben a 2022-es 946 millió KES-vel. Tavaly 4,8 millió kg levelet vásárolt, szemben a 2019-es 8,9 millió kg-mal.



Forrás: tobaccoreporter.com, Fotó: Taco Tuinstra







Kövessen minket