Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Növekedő eredmények, tovább erősödő export a Continental Dohányipari Zrt.-nél

2024.06.03. 7:05:00


Újabb eredményes évet zárt a több mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló Continental Dohányipari Zrt. A társaság nettó árbevétele 2023-ban elérte a 77 milliárd, adózott eredménye pedig megközelítette a 9,7 milliárd forintot – előbbi közel 21, utóbbi 17,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A fejlődés motorjának a 2022-ben átadott új dohányelőkészítési-üzemrész bizonyult, amely lehetővé tette a dohányvágat-termelés jelentős növekedését, emellett a kétharmad részben export céljából termelő expandálóüzemek eredményeire is pozitív hatással volt.

Pénzügyi eredmények

A hazai dohányipari meghatározó szereplője, a Continental Dohányipari Zrt. 2023. évi üzleti beszámolói alapján a társaság nettó árbevétele és adózott eredménye tekintetében is jelentős növekedést könyvelhetett el: előbbi a 2022-es 63,7 milliárd forintról 77 milliárd forintra, utóbbi a tavalyi 8,2 milliárd forintról 9,7 milliárd forintra nőtt. Előbbi mutató esetén az emelkedés mintegy 21, utóbbi esetében 17,5 százalékos.

A pozitív tendencia elsősorban a 2022 végén átadott új dohányelőkészítési-üzemrész termelésbe való eredményes integrálására vezethető vissza, amely a korábbiaknál 50 százalékkal nagyobb dohányvágat-termelést tett lehetővé. A megnövekedett termelési kapacitás a külön gazdasági entitásként működő két expandálóüzem eredményeiben is tükröződött, amelyek különösen az exportértékesítésben, ilyen módon a magyarországi dohányipari vállalkozások exportárbevételének növelésében töltenek be fontos szerepet.

A növekedő pénzügyi eredményekkel szinkronban a vállalat statisztikai létszáma is növekedett: míg a Continental Dohányipari Zrt. 555 főt, a két expandálóüzem további 50 főt foglalkoztat.

Mérföldekkel teli év

A 2023-as év során a társaság a 2022 végén átadott üzemcsarnok és dohányelőkészítési-gépsor sikeres integrálása mellett területek vásárlásával alapozta meg a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket.

Lévén a társaság Sátoraljaújhely egyik legnagyobb munkaadója, a dolgozók támogatása, bér- és juttatási rendszerük fejlesztése szintén az év fókuszpontjai között szerepelt.

2024 sarokpontjai

A 2024-es év a további fejlődés és növekedés alapjainak lerakásáról szól a cégcsoportnál: a Continental egy három csarnok felépítését, gépbeszerzéseket és energetikai korszerűsítést is magában foglaló, mintegy 16,5 milliárd forint összértékű beruházási program megvalósításába kezdett, amelyet a csomag részét képező első, zöldmezős raktárépület alapkövének letétele jelzett.  Ez az épület várhatóan már 2024-ben elkészül, a teljes beruházáscsomag befejezésének céldátuma pedig 2026 közepe. A fejlesztések, amelyek összesen mintegy 19 000 négyzetméterrel bővítik a Continental rendelkezésére álló termelési-, raktár- és irodakapacitást, lehetővé teszik a társaság számára a további gépbetelepítéseket, a termelési kapacitás növelését, a raktározási folyamatok modernizálását, így a fenntarthatóság és versenyképesség növelését.

„Míg a 2023-as év elsősorban az azt megelőző évek fejlesztéseinek becsatornázásáról szólt, 2024-ben, az új beruházási csomagunk megvalósításának megkezdésével újra a további növekedésünk megalapozása kerül a fókuszba. Célunk, hogy a Continental az iparági változásokra felkészülve, kellő rugalmassággal tekinthessen a jövőbe, stabilizálva ezzel a 133 éves történelmi gyár következő évtizedeit, akár egy újabb 133 évet. Ez fontos a városunknak, a térségnek, a kollektívának, de alapja lehet a hazai dohánytermesztés megőrzésének is” – mondta el Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.



Forrás: GWC.hu







Kövessen minket