Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Emelkedtek a tiltott cigaretták értékesítési árai Hollandiában

2024.06.14. 7:59:00


A Dutch News szerint az adóemelések hatására emelkedik a tiltott cigarettaeladások Hollandiában .

A kutatók kétévente összegyűjtik az üres cigarettásdobozokat, hogy azonosítsák azok eredetét, és 2023-ban 25 százalékuk volt olyan cigarettát, amelyre nem vonatkozott holland dohányadó, szemben a 2021-s 15 százalékkal.

A kutatás kimutatta, hogy a cigaretták 19 százalékát más országokban vásárolták, de 4 százaléka hamis márkás cigaretta volt, vagy az országba csempészett, szemben az előző tanulmány 1 százalékával.

„A bûnöők illetékcsalásokkal és illegális termeléssel és kereskedelemmel elérhető nagy nyeresége bűnős vagyont halmoz fel” – áll a minisztérium tájékoztatóján. "És ez lehetővé teszi számukra, hogy más bűncselekményeket finanszírozzanak."

A RIVM, a közegészségügyi intézet is közzétett egy kutatást, amely szerint a dohányosok dohánytermékeik mintegy 10 százalékát külföldön vásárolják meg, akár úgy, hogy maguk importálják, vagy másokkal importálják helyettük.

A RIVM kutatása szerint az áremelések segítik a leszokást, a résztvevők 28 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megpróbált leszokni, 18 százalékuk pedig sikeresen.

Az év elején egy doboz cigaretta ára körülbelül 1 euróval (1,08 dollár) 11,10 euróra nőtt 20 darabos dobozonként. Az emelés célja a dohányzás visszaszorítása.

A sodorható dohánycsomagok ára 3,60 euróval 24 euróra nőtt, további emelkedés várható. A cigarettaadó jelenleg körülbelül 7,81 euró csomagonként.



Forrás: Tobacco reporter, Fotó: mitarart







Kövessen minket