Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Újabb szigorítás jön a dohánytermékekre

2024.06.17. 7:02:00


Megjelent a kormány dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szóló rendeletének módosítása. Az új szabályok június 25-én lépnek életbe, de hosszabb átmeneti időt biztosítanak a változásokhoz való alkalmazkodásra.

Hétfőn megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet-módosítás, amely új szabályokat vezet be a nikotinpárnák piacára, így előírja többek között azt is, hogy a cigarettásdobozokban maximum 20 szál lehet, valamint módosítja a hevített dohánytermékek csomagolását is – szúrta ki a 24.hu.

A lap szerint a változások főként a nikotinpárnák – hivatalos nevén nikotintasakok – gyártóit és fogyasztóit érintik. Az új rendelet értelmében egy csomag legfeljebb 20 nikotintasakot tartalmazhat, amelyek nikotintartalma nem haladhatja meg a 17 milligrammot. Ezenkívül a csomagokat "gyermekzárral" kell ellátni, és részletes tájékoztatást kell nyújtani a fogyasztóknak.

A hevített dohánytermékek csomagolásán innentől kezdve kötelező lesz feltüntetni a "HEVÍTETT DOHÁNYTERMÉK" feliratot is.

Az új szabályok június 25-én lépnek életbe, de a jelenleg is forgalmazott, módosítás hatálya alá tartozó termékek még egy évig a trafikokba kerülhetnek.

A rendeletben meghatározottnál magasabb nikotintartalmú és 20 szálnál több terméket tartalmazó nikotinpárnákat azonban csak szeptember végéig lehet beszállítani a nemzeti dohányboltokba. A trafikok a meglévő készleteiket időbeli korlátozás nélkül értékesíthetik a fogyasztók számára. Lassan leállnak a karakteres ízű hevítéses dohánytermékek gyártásával is, amelyek még egy ideig elérhetőek lesznek.



Forrás: blikk







Kövessen minket