Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Júliustól is működhet az uniós mezőgazdasági válságkeret

2024.06.18. 9:23:00


Továbbra is lesz lehetősége a tagállamoknak, hogy szükség esetén támogatást nyújtsanak a gazdálkodóknak

Az Európai Bizottság konzultál a tagállamokkal az állami támogatások ideiglenes válság- és átmeneti keretének korlátozott – július 1-től történő – meghosszabbításáról a mezőgazdasági ágazat további támogatása érdekében – értesült a Magyar Hírlap.

Az Európai Bizottság konzultációra megküldte a tagállamoknak az állami támogatások ideiglenes válság- és átmeneti keretrendszerének (TCTF) korlátozott meghosszabbítására vonatkozó javaslattervezetet, mégpedig annak érdekében, hogy a továbbra is fennálló piaci zavarokra tekintettel lehetővé tegye a mezőgazdasági ágazat folyamatos támogatását. Az orosz–ukrán háború és annak közvetlen és közvetett hatásai ugyanis jelentős gazdasági bizonytalanságokat szültek, amely megzavarta a kereskedelmi áramlásokat és az ellátási láncokat is. A kezdeti szakaszában ráadásul rendkívül nagy és váratlan áremelkedést váltott ki, különösen a földgáz és a villamosenergia, de számos más input és nyersanyag, valamint elsődleges áru esetében is.

Az Európai Tanács 2024. március 21-22-i ülésén hangsúlyozta a rugalmas és fenntartható mezőgazdasági ágazat fontosságát az élelmezésbiztonság és az EU stratégiai autonómiája szempontjából, és felkérte az Európai Bizottságot, hogy folytassa a gazdálkodók pénzügyi terheinek enyhítésére irányuló munkát. Mégpedig a kiegészítő támogatási eszközök tervezése, például a TCTF kiterjesztése szempontjából. A TCTF egyes részeinek lejáratáról szóló, 2024. március 27-i bizottsági felmérésre válaszolva a tagállamok hangsúlyozták, hogy az orosz–ukrán háború következtében kialakult piaci zavarok továbbra is fennállnak, és különösen az alapanyag-termelő mezőgazdasági ágazatot érintik, amely jelentős kihívásokkal néz szembe, és jelenleg is fennáll a pénzügyi feszültség az ágazatban.

Ennek fényében az Európai Bizottság konzultál a tagállamokkal a TCTF-szakasz elsődleges mezőgazdasági ágazatára vonatkozó korlátozott meghosszabbításról, amely jelenleg 2024. június 30-ig teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy korlátozott összegű támogatást nyújtsanak. A korlátozott meghosszabbítás lehetőséget nyújt a tagállamoknak arra, hogy szükség esetén továbbra is korlátozott összegű támogatást nyújtsanak a gazdálkodóknak, és biztosítsák a válságtámogató intézkedések hatékony végrehajtását. Az Európai Bizottság erre vonatkozó, a tagállamokhoz eljuttatott javaslattervezete a TCTF többi rendelkezését nem érintette. A tagállamoknak viszont lehetőségük van észrevételeket tenni hozzá.



Forrás: Magyar Hírlap







Kövessen minket