Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A cégek elkezdik a dohány vásárlását Pakistánban

2024.07.10. 6:26:00


A vállalatok július 3-án elkezdték vásárolni a pácolt dohányt, mivel a termelők arra panaszkodtak, hogy a nekik kínált árak alacsonyabbak voltak, mint amit a tartományi mezőgazdasági minisztérium idén februárban rögzített.

A vállalatok idén 77,322 millió kilogramm beszerzését tűzték ki célul, mondták a cégek tisztviselői és termelői.

Összesen 84 multinacionális és nemzeti vállalat jelentette be kvótáját a Pakistan Tobacco Board (PTB) révén.

A termelők azonban arra panaszkodtak, hogy a vállalatok ügynökeiként eljáró közvetítők eldobható áron vásároltak tőlük dohányt. Arra is panaszkodtak, hogy ezek az ügynökök általában hónapokig késleltetik a kifizetéseket.

Liaqat Yousafzai, a Kashtkar Koordinációs Tanács központi főtitkára elmondta a Dawnnak, hogy a dohányforgalmazási törvény (MLO-487) szerint a vállalatok idén többet fizetnek, mint amennyiért 2023-ban FCV-t és más dohányt vásároltak.

Elmondta, hogy a tartományi mezőgazdasági minisztérium az FCV súlyozott átlagárát sík területen 10,07 euró /kg-ban, a szubhegyvidéki területen pedig 10,18 euró /kg-ban, a sötét úton szárított 3,58 euró /kg-ban, a Burley 5,13 euró /kg-ban és a napon szárított Virginia-ban 3,49 euró/kg-ban rögzítette.

A termelők elmondták, hogy a vásárlási szezon első napján a vállalatok 7,84  euró/kg-ot ajánlottak nekik az FCV-re, szemben a 10,07 euró/kg-os árral.

Wajid Khan, a Maneri Bala régió egyik termelője elmondta, hogy a vállalatok mindig leértékelik őket, különböző taktikákat alkalmazva,  leminősítették termékeiket.



Forrás: dawn.com/news/1843644/companies-start-purchasing-tobacco







Kövessen minket