Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Még pontosabbak lesznek az időjárás-előrejelzések

2024.07.11. 6:41:00


A pontos előrejelzéseknek a mezőgazdaság is nagy hasznát veszi.

Tovább javulhat az időjárás-előrejelzések pontossága: a legújabb generációs GOES-U műhold elsősorban a korai viharfelismerést, az időjárási körülmények jobb figyelemmel követhetőségét és a súlyos időjárási eseményekre való jobb felkészülést javítja.

Az első meteorológiai műhold 1959-es pályára állítása óta komoly fejlődésen ment keresztül az időjárás-előrejelzés, az 1980-as évek óta pedig 85 százalékkal javult az előrejelzések rövid távú beválása és 60 százalékkal a 3–10 nap közötti előrejelzés biztossága. A műholdakat elsősorban a ciklonok, viharrendszerek és más felhőmintázatok fejlődésének és mozgásának észlelésére használják, de képesek észlelni például a bioszféra változását, a városi fényszennyezést, a bozót- és erdőtüzeket, a légkör szennyezettségét, az üvegházhatású gázok légköri feldúsulását, a hó- és jégtakarót, az óceánok felszíni és mélységi áramlatait is.

A GOES–U műhold előnyei

A legújabb generációsnak számító GOES–U műhold jelentősen javítani fogja az időjárás-előrejelzések pontosságát és időszerűségét, a korai viharfelismerést, az időjárási körülmények jobb figyelemmel követhetőségét és a súlyos időjárási eseményekre való jobb felkészülést, azonban ez a típus nem a közép- és hosszú távú előrejelzéseket fogja jelentősen pontosabbá tenni, hanem a veszélyes időjárási események még jobb megértéséhez járul hozzá.

Ez a mezőgazdaság számára is hatalmas előnyt jelent, hiszen az elmúlt évek időjárási szélsőségei óriási kihívást jelentenek, az előrejelzések szerint pedig a hasonlóan száraz és meleg évek száma a következő évtizedekben sokasodni fog.

 

A mezőgazdaságban nem csupán a meteorológiai műholdak fontosak. Műholdak segítségével végezhetők talajvizsgálatok, a felszíni és a felszín alatti vizek állapotának megfigyelése, valamint a vegetáció állapota és annak fázisai is.

Az űrfelvételek kombinált kiértékelésével pontosan felismerhetők és elkülöníthetők egymástól az eltérő mezőgazdasági kultúrák, illetve a homogén mezőgazdasági táblákon belül azonosítani lehet a különböző okokból eltérően fejlődő területeket, továbbá akár termésbecslés is végezhető.

A klímaváltozás következményei a mezőgazdaságra

A klímaváltozás és az egyre szélsőségesebb időjárás miatt fontos növények a termesztésükhöz szükséges környezeti feltételek hiánya miatt kiszorulnak olyan területekről, amelyeken korábban eredményesen termeszthetők voltak. Ilyen a kukorica is, melyet a jelenlegi melegedési trend mellett az Alföld és a Kisalföld jelentős részén nem lehet majd megtermelni; helyette jön vissza például a cirok.

A globális, hosszú időtávokat felölelő adatgyűjtésnek és kiértékelésnek is fontos technikai megoldásait szolgáltatják a műholdak.

Egyre szélesebb körben terjednek el a precíziós mezőgazdasági technológiák, melyekkel növelhető a termelés hatékonysága. Ez a műholdas helymeghatározáson túl magában foglalja a távérzékelési módszerekkel (műholdakkal, drónokkal, applikációkkal) támogatott adatgyűjtést például a talaj állapotáról, a hőmérsékletről és a levegő páratartalmáról. Ezeknek a precíziós rendszereknek a segítségével lehetséges, hogy a táblák egyes részeiről az ott elérhető maximális termés legyen betakarítható.

Az intenzíven változó klimatikus és időjárási körülmények ellen csak modern eszközökkel lehet védekezni, és a technológiai alkalmazkodás az egyik kulcsa a jövő sikeres mezőgazdaságának.

 



Forrás: magyarnemzet.hu







Kövessen minket