Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

NAV: elindult a dohány-kontroll

2024.07.15. 6:40:00


 Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett "törés", a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására - közölte a NAV pénteken az MTI-vel.

    A közlemény szerint az alapos kontroll az ország egész területét érinti, legyen az közúti szállítás, telephely ellenőrzés vagy a termőterület folyamatos monitorozása.
    Hozzátették, hogy fokozottan figyelnek Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyére, hiszen Magyarország dohánytermelő területének több mint 80 százaléka itt található. A két vármegyében több száz termelőre és több ezer hektárnyi termőterületre kell egyszerre koncentrálnia a hatóságnak.
    Az egyenruhások legfőbb küldetése: megvédeni a legális dohánytermelőket, visszaszorítani a dohányipari jogsértéseket, és megakadályozni a dohánylevelek feketepiacra jutását - ismertette az adóhivatal.  
    A korábbi évek tapasztalatai alapján a pénzügyőrök ébersége hasznos, hiszen tavaly csaknem 7,5 tonna, több mint hárommilliárd forint értékű adózatlan fogyasztási dohányt foglaltak le, és indítottak jövedéki törvénysértés miatt eljárást.
    A NAV egészen a dohánybetakarítás végéig folyamatosan biztosítja a pénzügyőri jelenlétet, az ellenőrzéseket egyebek mellett civil autók és drónok is segítik.
    Dohánytermék csak az adóhivatal által nyilvántartásba vett regisztrációra kötelezettek között értékesíthető és adható közvetlenül. Dohánylevél "napszámos" munkavégzés ellenértékeként sem adható át az idényjellegű munkát végző munkavállalóknak - hangsúlyozta közleményében a NAV.



Forrás: mti







Kövessen minket