Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Veszélyben az idei termés: több száz milliárdos veszteségre készülnek a magyar gazdák

2024.07.24. 6:58:00


A Duna-Tisza közén tapasztalható rendkívüli hőstressz komoly kihívások elé állítja a mezőgazdaságot, különösen a kukoricatermesztést. Az előrejelzések szerint a terméskiesés már most ötvenszázalékos lehet, és a helyzet tovább romlik, ha a kánikula folytatódik. A szakértők szerint a növények hosszú távon nem képesek elviselni a jelenlegi hőmérsékleti viszonyokat. A kukoricatermés heti százmilliárd forintos veszteséget is elszenvedhet, bár az agrártárca szerint a végleges károk mértéke az elkövetkező hetek időjárásától függ.

Raskó György agrárközgazdász kiemelte a 24.hu-nak, hogy a kukoricatermés különösen érzékeny a hőségre és a csapadékhiányra. A június végéig kedvező időjárás miatt ígéretesnek tűnő termés mára komoly veszélybe került, mivel az extrém hőség lassítja a növények anyagcseréjét, és hőstresszt okoz, amely csökkenti a terméshozamot. Az extrém hőség különösen a későn vetett kukoricafajtáknál okoz problémát, mivel a beporzás a magas hőmérséklet miatt ellehetetlenül.

A talaj vízszintje a Duna-Tisza közén már most a gyökérzóna alá húzódott, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Bár az öntözés segíthet enyhíteni a károkat, a valódi megoldást csak egy kiadós esőzés és néhány fokos tartós lehűlés hozhatná meg. Ha a kánikula tovább tart, a kukoricatermés jelentős veszteségekkel számolhat.

Gyuricza Csaba szerint a kukoricatermés heti százmilliárd forintos veszteséget is elszenvedhet, bár az agrártárca szerint a végleges károk mértéke az elkövetkező hetek időjárásától függ.



Forrás: pénzcentrum.hu







Kövessen minket