Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Tsvetan Filev: Ragaszkodunk ahhoz, hogy az átmeneti nemzeti támogatás a következő programidőszakban is megmaradjon

2024.08.02. 9:16:00


A dohánytermelők komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az "átmeneti nemzeti segély" beavatkozás a következő programidőszakban is megmaradjon.

"Minden szinten, mint szektor arra törekszünk, hogy felhívjuk a bolgár intézmények, az európai intézmények, az állam egészének figyelmét, hogy ezt a jövőbeli, 2028-2034 közötti programidőszakban, az "átmeneti nemzeti segélyek" "A beavatkozás az egész Európai Unió és más növények számára, mint funkció továbbra is fennáll" - kommentálta az Agri.BG-nek Tsvetan Filev, a Dohánytermelők Országos Szövetségének (NAT - 2010) elnöke.

Szerinte ennek nagyon nagy az esélye, de kitartásra van szükség.

"Ha ez sikerül, akkor a bulgáriai dohánytérképen fennmaradó 8000 termelőnek lehetőséget adunk arra, hogy akár integrált mezőgazdaságon keresztül más ágazatokba, más ágakba, más iparágak felé orientálódjanak. Részben más mezőgazdasági terményekre is orientálják gazdaságaikat, ez pedig hozzájárulna ahhoz, hogy az ágazat más ágakra irányuljon, ami az Átmeneti Dohányzási Nemzeti Segély ideológiája – mondja.

Az éghajlati változások idén sem kímélték a dohánytermelést. Kedvezőtlenül hat a szokatlanul száraz kora tavasz és az azt követő esős hetek, de egyelőre nem vészes a helyzet. Az Északkelet-Bulgáriában termesztett valamennyi dohányfajta betakarítása már folyamatban van, ahol találkozunk Tsvetan Filevel.

Ellentétben azzal a véleménnyel, hogy van kinek dolgoznia a dohányföldeken, itt is elég nehéz a helyzet. Érezhetően hiány van a szakképzett munkaerőből a terepen végzett számos művelethez.

"A dohányágazatban, ahol az összes művelet több mint 70%-a kézi, nincs folytonosság a fiatalabb generációk részéről, hogy elfogadják a megélhetést a régiektől." És nem is beszélve a munkaerő felvételéről, akiket amúgy is nagyon nehéz megtalálni. Vannak, akik nem képzettek, nem tudják, miről van szó. Egy-két évig kell őket képeznünk, ez egy-két szezon, egy-két üzleti ciklus, ami nem jó gyakorlat" – mondja a Burley /nagylevelű/ dohányt termesztő szakember.

Filev nemtetszéssel veszi tudomásul, hogy a mezőgazdasági szakközépi-skolákban egyre kevésbé felkészült személyzet végez.

Az agro-statisztika adatai szerint 2023-ban 7374 dohánytermelőt tartottak nyilván a Földművelésügyi és Élelmiszerügyi Minisztérium által kezelt Dohánytermelők Nyilvántartásában. 2024-ben 7967 dohánytermelőt regisztráltak.

Tsvetan Filev szerint a regisztrált dohánytermelők számának növekedése nem a reneszánsz jele az ágazatban, mert nem különösebben vonzó.

A szakember szerint ennek a növekedésnek más okai is vannak. Az egyik, hogy a hazánkból dohányt felvásárló cégekkel folytatott kommunikációt követően elérték a modern dohányfajták felhasználását, amelyek keresettek a kül- és a hazai piacon.

A magas felvásárlási árak is éreztetik hatásukat.

"Az elmúlt két évben ágazatként Bulgáriában megkaptuk a maximális felvásárlási árakat a dohány alapanyagok értékesítéséért, amit Görögországból érkező kollégáink nem irigyek, hiszen ugyanarról a dohánycsoportról van szó, ugyanaz a szolgáltató vásárolta meg" – magyarázza Filev.

Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi programidőszakban a pénzügyi beavatkozások igényléséhez az Európai Unió egészében a mezőgazdasági termelőknek, ezen belül is a dohánytermelőknek - aktív gazdálkodónak kell lenniük.

A dohányágazatban ezt kétféleképpen lehet elérni. Vagy a 3. számú rendelet értelmében mezőgazdasági termelőként történő regisztrációval, vagy a "dohány" nyilvántartásba való minden évben történő bejegyzéssel.

"Ahhoz, hogy akár egy leva európai támogatást vagy nemzeti kiegészítést is kaphasson, előbb teljesítenie kell az Európai Unió e két követelménye közül az egyiket" – magyarázza Filev.

Meggyőződése, hogy Bulgáriában egyetlen olyan gazdálkodó sem foglalkozik dohánytermeléssel, aki ne lenne legitim, és az egész ágazat 100%-ban átlátható.



Forrás: NAT2010







Kövessen minket