Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

„Cigi az étlapon”

2024.08.08. 7:37:00


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága visszatérően ellenőrzi a jövedéki kis- és nagykereskedőket. Ilyen ellenőrzés alkalmával egy vietnámi étteremben tártak fel jogsértést a pénzügyőrök a napokban.

Az egyenruhások július 25-én váratlan ellenőrzést tartottak egy budapesti gyorsétteremben. A kontroll rutinszerűen indult: megvizsgálták az engedélyeket, az alkoholtermékeken szereplő zárjegyek sértetlenségét, a hozzájuk tartozó számlákat, a pénztárgépet és a raktárakat.

A pénzügyőröknek rögtön gyanús lett, amikor az eladó zavarba jött, majd gyorsan kulcsra zárt egy ajtót az orruk előtt. Az ellenőri felszólítás után hamar kiderült, hogy mi okozta a nő szorongását – a szárazanyag raktárban tartott 900 doboz vietnámi cigaretta és a több mint másfél kiló fogyasztási dohány. Kérdésekre az eladó azt nyilatkozta, hogy a termékekről nem tudott, egyébként sem tartozik az üzlet kínálatához.

A pénzügyőrök a közel kétmillió forint értékű illegális dohányterméket lefoglalták, jövedéki törvénysértés és költségvetési csalás miatt indítottak eljárást. Az elkövető akár hárommillió forint bírságra is számíthat.

A NAV hatáskörébe tartozik a jövedéki kis- és nagykereskedők ellenőrzése is. A jövedéki kiskereskedő ellenőrzésekor a hatóság vizsgálja a működés feltételeinek meglétét, a jövedéki termékek tárolására és értékesítésére vonatkozó előírások betartását, a jövedéki termékek származását, a zárjegyek és tételazonosítók meglétét, azok megfelelőségét és a beszerzésükre vonatkozó szabályok betartását.

FONTOS! Magyarországon dohánytermék, kizárólag dohányboltokban értékesíthető.



Forrás: NAV







Kövessen minket