Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Lengyelország dohányexport-rekordot döntött

2024.09.17. 6:04:00


2023 végén a lengyel dohányexport nettó értéke (export mínusz import) elérte a 3,97 milliárd dollárt, ami a legmagasabb a nyilvántartás kezdete óta a Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium szerint.

Lengyelország 2023-ban a világ legnagyobb dohány- és dohánypótló-importőre és második legnagyobb exportőre volt. Kína és Németország 9,18 milliárd dollár és 3,39 milliárd dollár értékben exportált dohányt abban az évben.

Értékét tekintve a lengyel dohánytermékek fő célállomásai Németország (2,56 milliárd dollár), Spanyolország (677 millió dollár) és Olaszország (550 millió dollár) voltak

Lengyelország legnagyobb EU-n kívüli ügyfelei közé tartozott az Egyesült Királyság, Szaúd-Arábia és Algéria 2023-ban.

A termelés szempontjából az ország tavaly csak a 31. helyen állt, 22 millió kg termeléssel. 2023 végére mintegy 3 500 dohánytermelőt regisztráltak Lengyelországban.

Lengyelország kiemelkedő szerepe a globális dohánykereskedelemben részben az Európai Unióba való belépésnek köszönhető 2004. május 1-jén, amely után számos nemzetközi dohányipari vállalat fektetett be az országban. Az uniós tagság lehetővé tette Lengyelország számára, hogy jobban integrálódjon az európai ellátási láncokba, és a helyi gyártás versenyképesebb árúvá vált.

2023-ban tovább nőtt a dohánytermékek lengyel exportja, bár a növekedési ütem a szigorúbb szabályozások, az emelkedő termelési költségek és a változó fogyasztói preferenciák miatt kiegyenlítődött. Például a belföldi fogyasztás jelentősen csökkent. Ma a lengyelek mintegy 24 százaléka dohányzik, ami csökkenést jelent a korábbi évtizedek 40 százalékos csúcsához képest.



Forrás: tobaccoreporter.com







Kövessen minket