Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Kevesebbet cigiznek, de több hevítéses terméket szívnak a magyarok

2024.09.23. 10:09:00


A cigarettafogyasztás összességében csökken, de hónapról hónapra egyre több fogy a hevítéses dohánytermékekből Magyarországon.

Tavalyhoz képest kisebb mértékben, de továbbra is csökkenő tendenciát mutat a cigarettafogyasztás Magyarországon, a hevítéses dohánytermékek azonban egyre népszerűbbek – derül ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) adataiból.

24.hu cikke szerint a statisztikákból az olvasható ki, hogy hónapról hónapra egyre több fogy a hevítéses dohánytermékekből a trafikokban, így sorozatban dőlnek meg az eladási rekordok. Mint írják, 2024 júliusában és augusztusában már közel 300 millió szálat vettek ezekből a termékekből a vásárlók, amire korábban még nem volt példa. Ezekből a termékekből 2020 januárjában még csak havi 38,3 millió szálat értékesítettek, ez a szám mostanra több mint a hétszeresére nőtt. 

Éves szinten is látványos a keresletnövekedés: míg 2020-ban csak 802 millió, 2023-ban pedig már 3007 millió szál hevítésre szánt dohánytermék fogyott itthon.

A hagyományos cigaretták iránti kereslet azonban csökken: amíg Magyarországon 2020-ban 7644 millió szál cigaretta fogyott el, addig 2023-ban már csak 5715 millió szál, a csökkenő tendencia egyértelmű. Az adatokból az is látszik, hogy 

folyamatosan szoknak le a magyarok a cigaretta töltéséről és tekeréséről is, ugyanis az arányaiban olcsóbb, finomra vágott fogyasztási dohányból is látványosan kevesebbet vásárolnak. 

A lap megjegyzi: a jövő évben lehet némi trendforduló a dohányfogyasztással kapcsolatban, mert hónapokon belül kivezetik a jellegzetes ízű hevítéses dohánytermékeket.

 



Forrás: rtl







Kövessen minket