Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A környezetszennyezés jelentős részéért felel ez a szektor - Hibázhatott az Európai Bizottság

2024.10.02. 8:30:00


Az Európai Számvevőszék jelentése szerint nehezen összeegyeztethetőek az Európai Unió mezőgazdasági támogatási rendszere és a blokk átfogó környezetvédelmi célkitűzései. A hétfőn közzétett dokumentum rávilágít a közös agrárpolitikára (KAP) és az EU zöld megállapodásának összehangolási nehézségeire.

A vizsgálat egyik kulcsfontosságú megállapítása, hogy az Európai Bizottság nem rendelkezik megfelelő eszközökkel a mezőgazdaság éghajlatvédelmi célokhoz való hozzájárulásának mérésére. A KAP keretében 2021-2027 között 378,5 milliárd eurót fordítanak támogatásokra, ami az EU teljes költségvetésének közel egyharmadát teszi ki.

Az EU a mezőgazdaságot kulcsfontosságú területnek tekinti az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, hiszen a szektor a blokk üvegházhatású gázkibocsátásának 13%-áért felelős. A Számvevőszék azonban rámutat, hogy "a Bizottság - a biogazdálkodás kivételével - nem tudja mérni a hozzájárulás mértékét,

így nem tudja ellenőrizni, hogy azok összhangban vannak-e a célokkal.

A jelentés kitér arra is, hogy az év elején a gazdák tiltakozásai nyomán enyhítettek egyes éghajlatbarát finanszírozási szabályokon. Emellett az uniós ombudsman vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a Bizottság megsértette-e saját szabályait a KAP finanszírozási feltételeinek módosításakor.

A Számvevőszék megállapította, hogy

az EU éghajlati céljait nem építették megfelelően a KAP-jogszabályokba, és hiányoznak a fontos eredménymutatók.

A jelentés szerint "a Zöld Megállapodás céljainak elérése nagymértékben a KAP-on kívül tervezett intézkedésektől függ".



Forrás: Reuters -- portfolio.hu







Kövessen minket